Bijgewerkt: 15 maart 2023
Ontspullen, zo noemen ze minimalisme in huis. Je doet dingen de deur uit waarvan je zeker weet dat je ze niet meer nodig hebt. Stiekem moet je ook wat meubeltjes en spullen wegdoen die eigenlijk overtollig zijn. Zonder deze zaken zou je ook heel goed en gelukkig kunnen leren.
Vind je het eng om met minimalisme te starten? Niet erg, al het begin is moeilijk. Hieronder vind je een handig overzicht met een aantal minimaliseertips voor je woning.
We starten met de woonkamer
Om minimalisme in huis aan te pakken kun je het beste met de woonkamer starten. Dit is immers de ruimte waar je het meest verblijft. Voor velen blijkt het lastig te zijn om de woonkamer op te ruimen en te minimaliseren. Laten we hier dus mee beginnen!
Wat heb je echt nodig? Dat zijn een bankstel of fauteuils, een salontafel, eettafel en eetkamerstoelen. Maar ook een televisie, misschien een televisiekast en een dressoir. Dit is het minimale aan meubels. Je hebt ze nodig om je woonkamer gezellig en praktisch in te richten. Maar ook om voldoende opbergruimte te creëren.
De kasten uitruimen
De woonkamer is vaak een verzamelplek van spullen die je jarenlang bewaart. Oude facturen en documenten, kaarsen, lampen, batterijen en nog veel meer. Stiekem weet je ook wel dat er een hoop rommel in je woonkamer ligt.
Begin met overtollige meubels weg te doen. Heb je echt drie kasten in je woonkamer nodig? Waarschijnlijk niet. Hoe minder opbergruimte, hoe beter je opruimt. Minder opbergruimte betekent immers dat je minder rommel kan verzamelen.
Kijk kritisch naar alles wat in kasten en lades ligt. Vaak kan de helft de deur uit. Begin hiermee en je zult merken dat je woonkamer er veel opgeruimd uit komt te zien. En dat je meer rust in je hoofd ervaart.
Minimaliseren in huis: de keuken
Nu kom je in de keuken terecht. Misschien staat hier de eettafel, laat hem gerust staan. Het is echt niet zo dat je op de grond of op de bank moet eten. Ruim als eerste het aanrecht op. Kijk of hier apparaten staan die je echt nog gebruikt, of dat ze misschien toch weg kunnen.
Plaats spullen eventueel in het keukenkastje. Kijk ook eens naar de pot met pollepels en het aantal ovenwanten, schorten, kruidenpotjes en aanrechtdoekjes die je hebt. Misschien is dit veel te veel.
Ruim ook de keukenkastjes van binnen uit. Je verzamelt een hoop servies, drinkgerei en bestek. Misschien vormt dit geen setjes meer en is het beter om het weg te doen.
De slaapkamers goed opruimen
Op de slaapkamers heb je vaak spullen liggen die een herinnering aan vroeger zijn. Of een geweldige dag uit je leven. Ook is de slaapkamer een verzamelplek van (vuil) wasgoed, boeken en tijdschriften, oplaadkabels en een hele hoop stof.
Tip: Plaats een opbergmandje naast je bed voor je boeken en tijdschriften, oplaadkabels, speelgoed of andere zaken. Het is aan te raden om in elke slaapkamer zo’n mandje te plaatsen. Hiermee voorkom je dat het nachtkastje een rommeltje wordt.
Je slaapkamer is geen opbergruimte. Je stopt dus ook geen spullen onder je bed. Verder is het geen kantoor en is het aan te raden om zo min mogelijk elektronica in je slaapkamer te houden. Wasgoed hoort in de wasmand op de overloop of in de badkamer, niet op je slaapkamer. Dat gaat alleen maar stinken.
Na het opruimen richt je de slaapkamer in met zachte kleurtinten en kiest zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen. Probeer dagelijks de slaapkamer te luchten en maak hierna het bed op.
Minimalisme op de badkamer
Hoeveel flesjes, potjes en tubetjes heb je op je badkamer staan? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Wil je minimalisme in huis toepassen, dan moet je ook de badkamer opruimen. Zorg dat er zo min mogelijk op het plankje boven de wasbak staat. Hang een badkamerkastje boven de wasbak, deze is voorzien van een spiegel en je kunt in het kastje een hoop spulletjes kwijt.
Verder is het verstandig om even kritisch naar alle producten te kijken. Veel verzorgingsproducten zijn nog 6 maanden tot maximaal 12 maanden goed wanneer je ze geopend hebt. Twijfel je, gooi je het product dan weg. Dit heeft allemaal met hygiëne te maken.
Kijk even naar overtollige handdoeken en washandjes. Heb je hier teveel van of zitten er kapotte of versleten handdoeken tussen? Gebruik ze als poetsdoek, of breng ze naar het dierenasiel. Daar kunnen ze oude handdoeken ook goed gebruiken.
De voorraadkast
Tijd om de voorraadkast te minimaliseren. Controleer eerst wat over datum is en wat nog een tijdje mee kan. De producten die het langst houdbaar zijn zet je achteraan. Wil je besparen op boodschappen, leef dan een tijdje van de producten in je voorraadkast.
Misschien heb je ook spellen, dekens, apparaten en andere zaken in de voorraadkast staan. Ga hier met een kritisch oog overheen. Vaak staan die spullen daar omdat je ze niet meer gebruikt. Bedenk wat weg kan en wees hierbij een beetje streng voor jezelf.
Garage, schuur, tuinhuis, zolder en kelder
Dit zijn van die ruimtes waar je door de jaren heen heel veel spullen opslaat. Elk jaar zou je de garage, de schuur of het tuinhuisje op moeten ruimen. En ook de zolder en de kelder.
Minimalisme in huis betekent dat je afscheid neemt van spullen die je niet meer gebruikt. Weet je zeker dat je ze het komend jaar en de komende vijf jaar ook niet gaat gebruiken? Weg ermee! Je mag zeker wat herinneringen van vroeger bewaren, maar je hoeft niet alles te bewaren. Herinneringen zitten in je hoofd en in je hart, niet in een doos.
Tip: wanneer je minimaliseert en spullen wegdoet, kijk dan eerst wat nog goed is voor de verkoop. Op deze manier verdien je wat extra geld, waar je later leuke dingen mee kan doen. Wat niet verkoopbaar is kun je naar de kringloopwinkel brengen. Alleen kapotte of versleten spullen breng je naar de stort of gooi je in de container. Probeer zoveel mogelijk te recyclen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.