Bijgewerkt: 15 maart 2023
Aambeien (hemorroïden) zijn niet alleen vervelend maar kunnen ook zeer pijnlijk zijn. Je kunt zelfs misselijk van aambeien worden. In dit artikel alles over aambeien, de oorzaak, symptomen en klachten. Lees ook hoe je de klachten kunt verminderen of welke behandeling mogelijk is.
Aambeien (hemorroïden)
De darmen zijn aan de binnenkant bekleed met slijmvlies en zwellichamen. Deze zwellichamen sluiten de darmen luchtdicht af. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de zwellichamen uitstulpen. Er ontstaat dan een aambei, ook wel hemorroïde genoemd. Je maakt onderscheid tussen inwendige en uitwendige hemorroïden. Bij uitwendige hemorroïden zijn deze met het oog zichtbaar: de aambei stulpt uit de anus.
Oorzaak – hoe ontstaan aambeien?
Het slijmvlies kan uitstulpen wanneer er veel druk rond de anus staat. Denk maar eens aan hard persen tijdens de stoelgang. Mensen die langdurig op het toilet zitten, hebben een grotere kans op het ontstaan van aambeien. Daarnaast komt het bij veelvuldig of langdurig hoesten voor.
Zwangere vrouwen krijgen eerder te maken met aambeien. De oorzaak ligt in een trage darmwerking en obstipatie (verstopping). Hierdoor ben je geneigd om harder te persen, met aambeien tot gevolg. Dan is er ook nog de groeiende baarmoeder die op de anus drukt. Tel hier de bevalling met hard persen bij op, en de kans op aambeien wordt wel heel groot.
Symptomen en klachten: zo herken je hemorroïden
Heb je uitwendige aambeien, dan is dit vaak goed te zien. Aan de anus zie je een uitstulping. Deze kan zeer klein tot groot zijn. Er is één aambei of misschien wel meerdere zichtbaar. Inwendige aambeien zie je niet zitten, maar je voelt ze wel. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Een drukkend gevoel aan of rondom de anus
- Jeuk en of pijn
- Misselijkheid
- Slijm bij de ontlasting
- Bloedverlies
- Soms ongewild verlies van ontlasting
Deze symptomen verdwijnen zodra de hemorroïden niet meer aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om hier iets aan te doen.
Misselijk van aambeien – een vreemd kenmerk
Sommigen krijgen er echt mee te maken: misselijk worden door de aanwezigheid van aambeien. Het is geen symptoom dat hier echt bij hoort, toch komt het af en toe voor. Hoe ontstaat deze misselijkheid?
Aambeien kunnen flink pijn doen. Pijnprikkels zorgen soms voor misselijkheid. In ernstige gevallen moet je zelfs braken. Dit komt allemaal vanuit de hersenen. Pijn wordt namelijk geregistreerd in het hersendeel waar ook verdriet en misselijkheid worden geregistreerd. Een pijnsignaal kan door de hersenen verkeerd worden verwerkt. Er ontstaat dan een misselijk gevoel. Misselijk door aambeien is dus geen verzinsel, maar kan echt!
Behandeling en herstel
Ben je misselijk van aambeien en ervaar je nog andere klachten? In sommige gevallen verdwijnen hemorroïden vanzelf. Dit zien we vooral bij zwangere vrouwen, waarbij de klachten enkele weken na de bevalling verdwijnen.
Je kunt proberen om hemorroïden zelf te behandelen. Heb je last van jeuk of pijn, gebruik dan een aambeienzalf. Dit werkt verkoelend, verzachtend en pijnstillend bij zowel uitwendige als inwendige hemorroïden. Je kunt de huisarts om aambeienzalf vragen. Ook is het mogelijk om deze zelf online te bestellen. Een tube met gel of zalf kost ongeveer 8 tot 11 euro. Hier doe je vrij lang mee.
Naast het gebruik van aambeienzalf is het belangrijk om geen droog wc-papier te gebruiken. Met droog wc-papier schuur je over de aambeien heen. Dit zorgt niet alleen voor verergering van de klachten, ook kan de aambei gaan bloeden. Gebruik liever een natte washand of vochtig toiletpapier.
Er zijn ook speciale aambeiendoekjes verkrijgbaar. Deze doekjes bevatten een hoge dosering werkzame stoffen tegen aambeien. Dit werkt goed, maar is helaas niet zo goedkoop. Gebruik het daarom alleen wanneer je écht last van aambeien hebt. Voor een voordeelverpakking van 150 aambeiendoekjes betaal je €34,29. Omgerekend is dit ruim 22 cent per doekje.
Heb je veel last van een branderig gevoel of pijn rond de anus, neem dan een dagelijks warm zitbad. Gebruik geen zeepproducten of andere irriterende producten.
Drink voldoende. Dit betekent minstens 1,5 -2t liter per dag. water is het beste. Vermijd het gebruik van cafeïne of alcohol.
Aambeien terugduwen
Bij uitwendige aambeien is het mogelijk om deze terug te duwen. Hierbij duw je deze voorzichtig terug het rectum in. Werkt dit? In sommige gevallen blijft de aambei binnen, in andere gevallen zakt deze weer terug naar buiten. Het is belangrijk om aambeien niet zomaar terug te duwen. Sommigen kunnen namelijk gaan ontsteken, waarbij het beter is dat ze buiten het lichaam te laten hangen (isoleren). Vraag daarom eerst de arts om advies.
Medicijnen en behandeling
Helpen bovenstaande oplossingen niet, vraag dan om medicijnen die de ontlasting zachter maken. Dit voorkomt dat je (te) hard moet persen. Bovendien wordt de stoelgang een stuk minder pijnlijk.
Een mogelijke behandeling is het aanbrengen van een rubberbandligatie. Hierbij wordt er een elastiekje om de aambei geplaatst. De aambei kan niet naar beneden zakken en sterft uiteindelijk af. Zowel aambei als elastiekje verdwijnen met de ontlasting.
In sommige gevallen is alleen een operatieve ingreep mogelijk.
Misselijk van aambeien behandelen
Ben je misselijk van aambeien, dan heb je vaak geen trek in eten. Het is belangrijk om de oorzaak van deze misselijkheid aan te pakken. Dit doe je door de pijn weg te nemen. Vraag de huisarts om een verdovende zalf. Smeer deze tweemaal daags op de aambeien (tenzij anders aangegeven). Zorg verder dat je voldoende drinkt en vezelrijke voeding eet. Heb je erg veel pijn, vraag dan om behandeling zoals het verwijderen van aambeien.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.