Bijgewerkt: 15 maart 2023
Vaak wordt gezegd dat je een originele telefoonoplader moet gebruiken. Is dit een verkooptruc om je aan een dure oplader te helpen? Of is de verkoper bezorgd over je veiligheid en schuilt er toch iets van waarheid in? Originele opladers zijn duurder, dat is een feit. Maar ze zijn in veel gevallen ook beter. Wanneer je een neplader koopt, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.
Apple losse oplader – 20 W – USB-C
Bekijk prijs
Smartphone wordt zonder oplader geleverd
Vroeger zat er altijd een oplader bij een nieuwe smartphone. Tegenwoordig krijg je er geen lader meer bijgeleverd. Dat is opmerkelijk, want dit zorgt ervoor dat consumenten op zoek gaan naar de goedkoopste telefoonoplader.
Waarom wordt een smartphone zonder oplader verkocht? Dit heeft met het milieu te maken. De meeste mensen hebben nog een goede oplader liggen waardoor het niet nodig is om een nieuwe erbij te krijgen. Dit scheelt weer het gebruik van materialen en het productieproces.
Moet je een originele oplader gebruiken voor de smartphone?
Wil je de smartphone op een goede en snelle manier opladen, dan is een originele oplader de beste keuze. Deze is namelijk specifiek afgestemd op het merk en model smartphone. Toch mag je ook een andere adapter of kabel gebruiken. Het opladen gebeurt namelijk in de smartphone zelf, niet in de adapter of kabel.
Wel zit er verschil in de capaciteit van de oplader. Een originele oplader heeft vaak een hogere capaciteit en kan de energie dan ook sneller aan de accu afgeven. Uiteraard moet de accu dit wel ondersteunen. Heeft de batterij een 15W capaciteit dan heeft een 30W oplader niet echt meerwaarde. Goedkope opladers hebben een lagere capaciteit. Als gevolg hiervan zal de batterij van de smartphone langzamer opladen.
Bekijk de beste telefoonopladers
Let goed op de CE- markering
Alle opladers die je via de link hierboven tegenkomt zijn voorzien van een CE- markering. Dit is belangrijk, want deze modellen zijn goedgekeurd voor de Europese markt. Dit betekent dat ze veelal veilig in gebruik zijn.
Sommigen kopen een oplader uit een Aziatische webshop. Lekker goedkoper want voor een paar euro krijg je hem toegestuurd, vaak ook nog eens met gratis verzending. Toch is het oppassen geblazen met die hele goedkope telefoonopladers. Ze beschikken niet over de CE- markering en zijn mogelijk onveilig in gebruik.
Toch lijkt het soms alsof er wél een CE-keurmerk op Chinese producten zit. Het gaat echter niet om het Europese keurmerk maar om CE oftewel China Export. Heel slim van die Aziatische verkopers!
Zo zit het met de veiligheid
Het is een feit dat je beter geen goedkope oplader uit een Aziatische webshop haalt. De opladers die je binnen Europa aanschaft zijn in de meeste gevallen veilig. Toch ligt de kwaliteit van dit soort opladers wat lager dan bij de originele modellen.
De NVWA heeft eerder een groot onderzoek gedaan naar originele en goedkope telefoonopladers. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de originele opladers veiliger in gebruik zijn. De hele goedkopere modellen kunnen wat vaker voor oververhitting zorgen.
Veiligheid is belangrijk. Laad een telefoon altijd onder toezicht op. Doe dit dus niet tijdens de slaap, want je ziet dan niet wanneer de accu onverwacht oververhit raakt en begint te roken. Bij hele goedkope opladers is het risico hierop wat hoger. Haal daarom voor het slapengaan de stekker uit het stopcontact en laad alleen overdag en onder toezicht de smartphone op.
Telefoon gebruiken tijdens opladen
Moet je een originele oplader gebruiken? Het antwoord hierop is duidelijk: nee, dit is zeker niet verplicht. Maar mag je een telefoon gebruiken tijdens het opladen? In de meeste gevallen is dit gewoon mogelijk. Maar let op met hele goedkope opladers. Wanneer je hier de smartphone mee oplaadt en het toestel tegelijkertijd gebruikt, merk je dat de accu warm wordt. In sommige gevallen voelt deze extreme heet aan.
Een te warme accu is slecht voor de levensduur. Bovendien kan een oververhitte accu uiteindelijk voor brand zorgen, hoewel dit de praktijk gelukkig weinig voorkomt.
Draadloos snelladen is soms slechter dan een namaak oplader
Veel moderne smartphones ondersteunen het draadloos opladen. Met de juiste draadloze oplader kan dit ook nog eens op de snelle manier. Feitelijk spreek je dan van draadloos snelladen. Eerder beweerde een journalist/schrijver dat dit de levensduur van de accu zou verkorten. Hier is geen bewijs voor gevonden.
Wel is het zo dat de accu door draadloos snelladen warmer wordt dan normaal. Dit voel je ook wanneer je het toestel aanraakt. Op zich zou dit geen probleem moeten zijn, de accu is als het ware afgeschermd van de andere interne onderdelen. Maar hele goedkope smartphones hebben niet altijd de juiste afscherming.
Als gevolg hiervan kunnen interne onderdelen beschadigd raken. Hierdoor is draadloos snelladen soms slechter dan het gebruik van een namaak (bekabelde) oplader, waarbij de accu op een gewone snelheid oplaadt. Je moet het maar weten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.