Bijgewerkt: 20 augustus 2023
Rusland ligt geografisch gezien in Europa maar behoort niet tot de Europese unie. Het is het grootste land ter wereld, hoewel het niet de meeste inwoners heeft. Dit land heeft een rijke geschiedenis met betrekking tot oorlogen. Welke oorlogen is Rusland begonnen? Dat zijn er aardig wat. Kijk maar eens wat het land allemaal gedaan heeft.
De allereerste oorlog
Van de prehistorie tot aan de zesde eeuw woonde verschillende volkeren in het westelijke gedeelte van Rusland. Dit waren eerst de Baltische en de Fins-Oegrische volkeren. Later de Sarmaten, Alanen, Hunnen en Chazaren. In deze periode kwamen de nomadische volkeren in het zuiden vaker in conflict met de Slaven in het noorden. Hierbij vielen de nomadische volken het noorden binnen.
De allereerste oorlogen vonden binnen de huidige landsgrenzen van Rusland plaats. Maar in die tijd bestond Rusland uit verschillende gebieden.
Boekentip: Rusland geschiedenis
Rus’-Byzantijnse oorlogen (860)
De Chazaren (Turks nomadenvolk) hadden in de negende eeuw veel invloed op de handelsroutes in Centraal Azië. Vikingen trokken vanuit Scandinavië naar het oosten en begonnen een machtsstrijd met de Chazaren. De inval door de Chazaren (de Russen) werd het Beleg van Constantinopel genoemd. Het ging om een zeer gewelddadige inval waarbij bewoners werden neergestoken en huizen werden verbrand.
De Russen waren zo gewelddadig, dat ze 22 bedienden mee naar hun schepen namen en met bijlen in stukken hakten. Dit is misschien wel een van de oudste gedocumenteerde oorlogen die Rusland begonnen is. Het Beleg van Constantinopel maakte onderdeel uit van de Rus’-Byzantijnse oorlogen die decennialang zouden voortduren.
Het veroveren van Kiev
Ook een onderdeel van de Rus’-Byzantijnse oorlogen is het veroveren van Kiev in het jaar 882. Oleg de Wijze (uit Noord-West Rusland) maakte van het zuidelijke Kiev de nieuwe hoofdstad van zijn rijk. Tegenwoordig behoort Kiev tot Oekraïne.
De Slag op het Koelikovo-veld
In 1380 vond de Slag op het Koelikovo-veld plaats. Het ging tussen Dmitri van Moskou (vorst van Moskou) en Tataar Mamai (een gebied dat tegenwoordig tot Zuid-Oekraïne en het eiland behoort). Uiteindelijk won Dmitri van Moskou, en na de burgeroorlog verscheen groot vorstendom Litouwen en grootvorstendom Moskou.
Verovering Siberië (16e eeuw)
Rond het jaar 1552 werd de hoofdstad van het het Kazan door de grootvorst van Moskou veroverd. Hierna volgde de verovering van de wouden en steppen in Siberië (tegenwoordig grotendeels gelegen in het Aziatische deel van Rusland). Als reactie hierop werd Moskou in het jaar 1571 door de ‘tegenpartij’ geplunderd.
Bekijk de Russische muts – heerlijk warm
1645: verovering van het oosten
In de 17e eeuw vielen avonturiers, bondjagers en verschillende troepen Siberië binnen. Rusland probeerde steeds meer land in te nemen. Pas in 1689, bij het verdrag van Nertsjink, wisten de Chinezen de Russen te stoppen.
Oorlog tegen het Ottomaanse Rijk
Onder leiding van Peter de Grote werd de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk gevoerd. Dit was een islamitisch rijk dat tot 1922 bestond.
- Van 1686 tot 1700: eerste Russisch-Turkse oorlog
- Van 1700-1721: Grote Noordse oorlog
- Van 1710 tot 1711: tweede Russisch-Turkse oorlog
- Van 1722 tot 1723: eerste Russisch-Perzische oorlog
- Van 1796 tot 1796: tweede Russisch-Perzische oorlog
- Van 1804 tot 1813: derde Russisch-Perzische oorlog
- Van 1826 tot 1828: vierde Russisch-Perzische oorlog
Peter de Grote stond vooral bekend om zijn hervormingen, waarbij hij Rusland wilde Europanieseren. Dit ging met veel geweld gepaard.
Kaukasusoorlog
Van 1817-1864 vond de Kaukasusoorlog plaats, ook wel de Russische invasie van de Kaukasus genoemd. Het Russische rijk voerde oorlog met de volkeren van Tsjetsjenië, de noordelijke Kaukasus en Dagestan. De bedoeling was om deze gebieden bij het Russische Rijk te betrekken. Ook deze oorlog is Rusland begonnen.
Tiende Russisch-Turkse oorlog
Welke oorlogen is Rusland begonnen? Dat zijn er ontzettend veel. In 1877 begon Rusland de tiende Russisch-Turkse oorlog. De Russische legermacht viel de Turkse Balkan binnen. Uiteindelijk vond er een nieuwe verdeling van de vorstendommen plaats.
Russisch-Japanse oorlog
Van 1904-1905 kwam Rusland tegenover vijand Japan te staan. Dit was tevens de eerste grote oorlog die in de 20e eeuw plaatsvond. Overigens is dit een van de weinige oorlogen die de Russen niet zelf begonnen zijn, maar leidde wel tot een nederlaag van Rusland.
De Eerste en de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) deed Rusland als geallieerde mee. Dit betekent dat Rusland samen met andere landen vocht tegen Pruisen (Duitsland). Feitelijk gezien besloot Rusland als eerste om een oorlog te beginnen, dit was naar aanleiding van de doodgeschoten prins Frans Ferdinand (Bosnië en Herzegovina).
De Tweede Wereldoorlog brak uit nadat nazi-Duitsland Polen binnenviel. Frankrijk en Engeland verklaarden toen de oorlog aan nazi-Duitsland. Rusland werd in deze oorlog ook betrokken. In 1941 viel het leger van Hitler de Sovjet-Unie aan.
Russische Burgeroorlog (1918-1922)
Tijdens de Russische burgeroorlog kregen de strijdende partijen van Rusland zowel Siberië als Oekraïne onder controle. Andere landen waaronder Polen en Litouwen riepen hun eigen onafhankelijkheid uit. Tijdens de Russische burgeroorlog werden vele monniken, priesters en burgers gedood.
Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1994-1996)
Onder leiding van Boris Jeltsin kwam de Eerste Tsjetsjeense Oorlog tot stand. Dit gebeurde nadat Jeltsin verkeerd was voorgelicht door veiligheidsexperts. De Tsjetsjenen wisten het Russische leger uit de hoofdstad weg te krijgen, en Tsjetsjenië werd in 1996 een onafhankelijke republiek.
Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2000)
Tsjetsjeense rebellen domineerden in het grensgebied van Rusland met terroristische acties. Volgens president Poetin vonden er ook bombardementen in meerdere steden van Rusland plaats. Poetin stuurde een leger naar Tsjetsjenië, dat uiteindelijk heeft geleid tot de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.
Interessant: boeken over Poetin
Oorlog Rusland-Oekraïne
In februari 2022 verklaarde Rusland de Oekraïense zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk onafhankelijk. Ze vragen de Russische president Poetin om militaire hulp. Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. In eerste instantie gericht tegen Oekraïense strijdkrachten in de zelfverklaarde republieken. Maar later valt Rusland steeds meer steden in Oekraïne aan. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van verboden wapens en worden veel Oekraïense burgers genadeloos gedood. Meer dan 3 miljoen Oekraïense burgers vluchten het land uit.
Welk land was het vaakst in oorlog?
Ondanks dat Rusland heel vaak oorlog heeft gevoerd, was Groot-Brittannië het vaakst in oorlog. In totaal heeft het land 109 keer oorlog gevoerd.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.