Bijgewerkt: 6 september 2022
Oplaadbare batterijen zijn er in verschillende vormen en maten. De lithium-ion is niet alleen krachtig maar heeft ook een lange levensduur. De totale levensduur is van verschillende factoren afhankelijk. Dit zijn onder andere het merk, de capaciteit maar ook op de energiebehoefte van het apparaat. We zetten de beste oplaadbare batterijen met een lange levensduur op een rij.
Duracell batterijen (oplaadbare)
Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat de oplaadbare batterijen van Duracell een zeer lange levensduur hebben. Wel is het zo dat de spanning van deze batterijen wat lager is dan bij de gewone exemplaren. Dit is niet van het merk maar van het type batterij afhankelijk.
Duracell verkoopt verschillende soorten oplaadbare batterijen. Bij de aanschaf hiervan is het vooral belangrijk om naar de capaciteit te kijken. Voor afstandsbedieningen en klokken is een batterij met een lage capaciteit (ongeveer 900 mAh) prima. Voor het draadloze toetsenbord of de muis ga je voor een wat hogere capaciteit. De flitser of het fototoestel vraagt om batterijen met de allerhoogste capaciteit (2000 mAh of meer).
Bekijk oplaadbare Duracell batterijen
Varta, een betere keuze?
Een goed alternatief voor Duracell is het merk Varta. Ook dit merk biedt een uitstekende kwaliteit. Er zijn verschillende tests met de oplaadbare batterijen van dit merk uitgevoerd, en ze komen zeer goed uit de test.
Feitelijk komt het erop neer dat je ook nu weer naar het type batterij en de capaciteit kijkt. De capaciteit moet goed aansluiten bij de energiebehoefte van het apparaat. Qua prijs liggen deze twee merken zeer dicht bij elkaar.
Het leeglopen van de batterijen
Wegwerp batterijen kunnen op den duur leeglopen, dit gebeurt wanneer je ze niet gebruikt. Het is normaal dat de batterij zijn lading langzaam verliest. Oplaadbare batterijen verliezen wat sneller hun lading. Dit kan binnen enkele weken tot maanden plaatsvinden. Het verlies van de lading gebeurt tijdens het gebruik van de batterijen, maar ook wanneer ze stil liggen.
Om die reden is het altijd aan te raden om opgeladen batterijen toch nog even te controleren. Mogelijk moet je ze bijladen voordat je ze in het apparaat stopt. Sommige Duracell oplaadbare batterijen kunnen tot 12 maanden blijven liggen, zonder hun lading te verliezen. Dit laat zien dat Duracell iets beter is dan Varta.
Energizer Ultimate Lithium: tot 20 jaar
Een krachtpatser is de Energizer Ultimate Lithium. Deze batterij is niet oplaadbaar maar heeft een ontzettend lange levensduur. Hij kan tot 20 jaar meegaan, in sommige gevallen zelfs 30 jaar. De Energizer Ultimate Lithium wordt veel gebruikt voor lichte apparaten met een hoge energiebehoefte. Denk hierbij aan rookmelders en alarmsystemen.
Voor dit type betaal je een stuk meer, maar het is wel een uitstekende keuze. De prijs ligt rond de € 1,65 per stuk. Grotere verpakkingen zijn naar verhouding goedkoper.
Energizer Ultimate Lithium prijslijst
Goedkope batterijen en de kwaliteit
Voor mensen met een beperkt budget zijn goedkoper oplaadbare batterijen erg interessant. Helaas hebben deze vaak een lage capaciteit. Hierdoor zijn ze prima geschikt voor klokken, wekkers en afstandsbedieningen. Ze zijn minder geschikt voor elektronisch speelgoed, draadloze muizen, gamecontrollers en zeker niet voor apparaten met een hoge energiebehoefte (fototoestellen).
Wanneer je een batterij met een lage capaciteit in dit soort apparaten stopt, dan kan het dat ze slecht reageren. Maar het kan ook dat de batterij zeer snel leegloopt. Dit betekent regelmatige vervanging en uiteindelijk duurder uit zijn.
Conclusie: welke oplaadbare batterij gaat het langst mee?
Het is een feit dat de Energizer Ultimate Lithium het langst meegaan, maar die zijn niet oplaadbaar. Zoek je de beste oplaadbare batterijen met een lange levensduur dan kom je bij de volgende twee merken uit:
- Duracell
- Varta
Ook Philips is een goede keuze en komt in een aantal tests goed naar voren. Het hangt er dan wel weer vanaf welk type Philips je neemt.
Het aantal laadcycli speelt ook een belangrijke rol. De duurdere merken kun je vaker opladen, soms tot wel 2000 keer. De hele goedkope batterijen kunnen 300-500 keer herladen worden. Het is dus zeker zo dat duurdere batterijen niet alleen met het merk te maken hebben, maar ook met de levensduur, de capaciteit en het aantal laadcycli. Uit de praktijk blijkt dat de duurdere merken een financiële besparing opleveren.
Nimh of lithium batterijen
Kijk bij de aanschaf ook even of het om een nimh of lithium batterij gaat. Een NiMH batterij heeft een grote capaciteit maar zal snel ontladen. De lithium batterij heeft een lange levensduur maar de capaciteit kan weer lager liggen.
Hoe lang duurt het opladen van een batterij?
Een standaard batterij heeft 8 tot 16 uur nodig om volledig op te laden. Met een snellader halveer je deze tijd en kan de batterij in slechts 4 tot 6 uur volledig vol zijn. Ook nu weer is de capaciteit medebepalend.
Bewaar oplaadbare batterijen op de juiste temperatuur. Kou en hitte is slecht en zorgt voor slijtage of dat ze sneller leeglopen. Haal batterijen altijd uit apparaten die je (tijdelijk) niet gebruikt. Wanneer je ze erin laat zitten dan kunnen ze gaan lekken, dit leidt tot schade aan het apparaat.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.