Bijgewerkt: 15 maart 2023
Woon jij toevallig in de oudste stad van Nederland? Er zijn verschillende steden die deze status opeisen. Ontdek de top 7 oudste steden van Nederland volgens de Romeinse stadsrechten.
1. Voorburg – Zuid-Holland
Sinds 1963 uitgeroepen tot de oudste stad van Nederland. Rond 2700 voor Christus werd deze stad voor het eerst bewoond. De Romeinen verschenen ongeveer 47 na Christus en vertrokken ruim 200 jaar later weer. De Romeinse stadsrechten gelden vanaf 121 na Christus. Voorburg droeg in de Romeinse tijd de naam Forum hadriani. In 1963 werd er een oude Romeinse mijlpaal nabij Rijswijk gevonden.
Bezienswaardigheden in Voorburg: Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg, Oude of Martinikerk (rond het jaar 1200) en het Huygensmuseum (buitenverblijf van Constantijn Huygens).
2. Maastricht – Limburg
Het is niet alleen een van de oudste steden van Nederland maar ook nog eens de hoofdstad van Limburg: Maastricht. De eerste nederzetting vond rond 500 voor Christus plaats. Tussen 60 en 70 na Christus vestigden de Romeinen zich hier. In 1983 werd een pre Romeins straatje gevonden. In de wijk Amby kwamen ze in 2007 een Keltische muntschat tegen. Maastricht heeft nooit Romeinse stadsrechten verkregen, maar wel middeleeuwse stadsrechten.
Bezienswaardigheden in Maastricht: de Sint-Servaasbasiliek, het Vrijthof, de Helpoort (oudste Stadspoort van Nederland) en fort Sint-Pieter (uit het jaar 1701).
Ontdek: dvd’s Flikken Maastricht, wandelroutes Maastricht, Andre Rieu en nog veel meer van en over Maastricht. Bekijk & bestel
3. Nijmegen – Gelderland
Nijmegen is naar eigen zeggen de oudste stad van Nederland. Toch wordt dit door anderen betwist. De eerste nederzetting vond waarschijnlijk rond 19 voor Christus plaats. Ongeveer 70 jaar na Christus is Nijmegen afgebrand en verplaatst. Nijmegen kreeg in het jaar 98 na Christus Romeinse stadsrechten. Na wetenschappelijk onderzoek en opgravingen heeft Nijmegen zichzelf tot oudste stad van Nederland bestempeld.
Bezienswaardigheden in Nijmegen: Nijmeegse Vierdaagse, Lange Hezelstraat (oudste winkelstraat), museum het Valkhof en Hortus Nijmegen (botanische tuin).
4. Heerlen – Limburg
Alweer een Limburgse stad die zich tot een van de oudste steden van Nederland mag noemen. De Romeinen kwamen rond 47 tot 50 na Christus in Heerlen aan. Er zijn echter geen bewijzen van Romeinse stadsrechten. Uit archeologische onderzoeken blijkt dat Heerlen misschien wel ouder is dan Maastricht.
Bezienswaardigheden in Heerlen: grafkapel de Lowie (uit het jaar 1848) klooster broeders van de heilige Joseph (1872), diverse watermolens en Kasteel Hoensbroek (een van de grootste Nederlandse kastelen).
5. Utrecht – Utrecht
Midden in de provincie Utrecht ligt de gelijknamige stad Utrecht. Het is onbekend wanneer de eerste nederzetting plaatsvond. De Romeinen hebben rond het jaar 50 na Christus het begin van deze stad aangelegd. Het is in ieder geval wel duidelijk dat Utrecht altijd bewoond is gebleven, dit in tegenstelling tot andere oude steden.
Bezienswaardigheden in Utrecht: Dom van Utrecht (sinds het jaar 1254), Loosdrechtse plassen en de Utrechtse Heuvelrug (recreatiegebied).
Tip: kalenders, reisgidsen, puzzels en meer van Utrecht
6. Zutphen – Gelderland
Naast Nijmegen vinden we in Gelderland nog een van de oudste steden van Nederland: Zutphen. Deze stad is in de Romeinse tijd ontstaan en was toen een Germaanse nederzetting. Zutphen wordt al meer dan 1700 jaar continue bewoond. Hierdoor heeft het net als Utrecht een aparte status. Zutphen heeft sinds het jaar 1190 stadsrechten.
Bezienswaardigheden in Zutphen: Sint-Walburgiskerk (een van de oudste kerken met bibliotheek), Grafisch Museum, Stedelijk Museum en de Hanze stadsbrouwerij.
7. Deventer – Overijssel
De stad Deventer is rond de achtste eeuw na Christus ontstaan. Zeer waarschijnlijk is Lebuïnus de stichter van Deventer. Hij bouwde een houten kerkje, wat nieuwe inwoners aantrok. Deventer heeft sinds 1956 stadsrechten.
Bezienswaardigheden in Deventer: diverse rijksmonumenten en oorlogsmonumenten.
Nog meer oude steden in Nederland
Bovenstaand de top 7 oudste steden van Nederland. Je moet het echter niet als een absolute top 7 zien. Het is vaak moeilijk te achterhalen wanneer een stad gesticht is. Hierbij moeten we uitgaan van Romeinse of middeleeuwse stadsrechten. Bovendien strijden verschillende Nederlandse steden om de titel oudste stad.
Nederlands heeft natuurlijk nog veel meer oudere steden. Wat dacht je van Middelburg, Stavoren, Hulst of Tiel. Ook Aardenburg mag in dit rijtje niet ontbreken.
Wat is de nieuwste stad van Nederland?
Het is natuurlijk heel leuk om te weten wat de meeste oudste stad van ons land is. Wist je dat er ook zoiets als de nieuwste stad van Nederland is? Kijken we naar stadsrechten, dan is Willemstad (Noord-Brabant) de laatste stad die stadsrechten verkreeg. Zeewolde in Flevoland kreeg in 1983 zijn eerste woningen. In dat opzicht is Zeewolde het jongste dorp van Nederland.
We hebben ook nog zoiets als een geplande stad. Dit is een stad die eerst gepland wordt voordat er bebouwing plaatsvindt. Een goed voorbeeld hiervan is Elburg (Gelderland).
Wanneer wordt een dorp een stad?
Er zijn dorpen en steden. Wat is eigenlijk het verschil tussen beiden? Het verschil tussen steden en dorpen ligt in het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid. Dorpen hebben een landelijk karakter met vrij weinig voorzieningen. Steden hebben ziekenhuizen, stations, veel scholen en verschillende musea.
Er bestaan geen officiële regels over de benaming dorp of stad. Een stad beschikt officieel over stadsrechten. Deze stadsrechten worden sinds 1848 niet meer verleend. Zo heeft Den Haag met een half miljoen inwoners geen officiële stadsrechten, maar noemen we het toch een stad. Kijken we naar het aantal inwoners, dan houden we vaak een grens van 25.000 aan. Heeft een dorp meer dan 25.000 inwoners, dan noemen we het al gauw een stad. Het is maar hoe je het bekijkt.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.