Beste pleisters voor grote en kleine wonden

Bijgewerkt: 5 mei 2022

Wondpleisters moet je altijd in huis hebben en horen in de EHBO koffer thuis. De beste pleisters hechten goed en bieden optimale bescherming. Hierbij maakt het wel verschil of het om een grote of klein wond gaat. Bekijk de beste wondpleister en lees de tips met betrekking tot wondverzorging ook even door.

Hansaplast Elastic Family Pack Pleisters
Bekijk de prijs

Beste wondpleisters: een compleet overzicht

Een goede wondpleister blijft zitten, ook wanneer deze vochtig wordt. Het probleem met goedkope pleisters is dat ze te snel loslaten. Daarnaast is het belangrijk dat de pleister pijnloos te verwijderen is. Er mogen niet al te veel kleefresten aanwezig blijven. Hieronder een overzicht van de beste wondpleisters voor kleine of grotere wonden.

Hansaplast pleisters voor kleine wonden

  • Zeer goed beoordeeld door gebruikers
  • Prijsindicatie: vanaf € 4,25

De beste pleisters voor kleine wonden en sneetjes zijn van het merk Hansaplast. Van dit merk is er keuze uit verschillende pleisters. Alle pleisters zijn ademend en voorzien van een niet-klevend wondkussen. Dit beschermt de wond tegen viezigheid en werkt ook schokdempend.

De hypo-allergeen pleisters zijn zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Ze zijn wat duurder dan normaal, daarom alleen aan te raden bij een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis.

Met de Elastic pleisters van dit merk dek je alle soorten kleine wondjes af. De pleisters zijn elastisch waardoor ze ook prima geschikt zijn voor het afdekken van wonden op gewrichten zoals de pols, elleboog of vinger. Daarnaast zijn er nog de waterdichte pleisters, vooral geschikt voor de vingers en handen.

Hansaplast wordt goed beoordeeld door gebruikers met een gemiddelde score van 4,7 van de 5 sterren. Het merk voldoet aan de verwachtingen, is van een goede kwaliteit en zacht voor de huid.

Bekijk Hansaplast wondpleisters

Leukomed wondpleisters voor snij- en schaafwonden

  • Sterk vochtopnemend wondkussen
  • Steriel!
  • Prijsindicatie: vanaf € 7,26

Speciaal voor snij- en schaafwonden zijn er de beste mondpleisters van het merk Leukomed. Deze pleisters zijn steriel verpakt en bieden hierdoor een goede hygiëne. Vooral aan te raden bij een groter infectiegevaar, maar ook bij brandwonden.

De pleisters hebben elk een afmeting van 5 x 7,5 cm. Het gaat hier om niet-geweven steriel wondverband met een sterk absorberend rond kussen van viscose. Voorzien van afgeronde hoeken, dit voorkomt het oprollen van de pleisters. Dankzij het materiaal wordt de kans op verweking van het weefsel aanzienlijk verlaagd.

Leukomed is een uitstekend merk dat zeker in de EHBO-koffer thuishoort. Gebruikers zijn dan ook zeer tevreden over deze pleisters, geschikt voor kleine en iets grotere wonden & brandwonden. Handig in gebruik, dekt goed af en plakt goed. Aan de andere kant zijn deze pleisters ook makkelijk te verwijderen. Deze pleisters worden door gebruikers beoordeeld met een gemiddelde van 4,8 van de 5 sterren.

Naar Leukomed wondpleisters

Steriel verband voor grote wonden

Bij grote wonden is het belangrijk om voor een steriel verband te gaan. Dit wordt ook wel verkocht als gaaskompres of wondkompres. Het verband komt steriel uit de verpakking en dat is belangrijk. Let altijd goed op de datum die op de verpakking staat, tot deze datum is de steriliteit gegarandeerd.

Kijk bij aanschaf ook goed naar de afmeting. Je hebt gaaskompressen van 5 x 5 centimeter maar ook van 10 x 10 cm. Een steriel verband dekt de wond af waardoor er geen viezigheid in komt. Bovendien blijft de wond lichtvochtig, waardoor deze sneller geneest.

Steriel verband is verkrijgbaar van verschillende merken, ze zijn allen even goed. Wel is het belangrijk dat het echt om steriele wondkompressen gaat.

Bekijk steriel verband

De juiste verzorging van de wond

Zowel kleine als grote wonden verdienen niet alleen de beste pleister maar ook de juiste verzorging. Bekijk hieronder het stappenplan voor een juiste verzorging van de wond.

Stap 1: de wond schoonmaken

Een wondje ontstaat vaak door het snijden met een scherp voorwerp, een beetwond (door een dier), een valpartij, schaven of verbranden. Alle wonden behalve brandwonden dien je eerst schoon te maken. Dit doe je door de wond voorzichtig te spoelen met schoon handwarm water. Het liefst steriel water, maar kraanwater voldoet ook. Gebruik in ieder geval geen water uit een rivier, vijver, regenplas of meertje om de wond schoon te spoelen.

Let op want door het spoelen kan het lijken alsof de wond harder bloedt. Dit komt omdat het bloed vermengd wordt met water.

Stap 2: de wond ontsmetten

De tweede stap is het ontsmetten van de wond. Bij kleine wondjes is het voldoende om de wond eerst droog te deppen met een niet-pluizende doek (schoon en bij voorkeur steriel). Vervolgens druppel je wat ontsmettingsmiddel op de pleister of het gaasje en dekt hiermee de wond af. Jodium of Betadine is prima om de wond mee te ontsmetten.

Waarmee kun je het beste een wond ontsmetten? Jodium of Betadine zijn prima, maar je kunt ook chloorhexidine zoals Dettol gebruiken, of Hibicet. In geval van nood kan er ook gebruik worden gemaakt van (pure) alcohol. Kies hierbij voor iets met een hoog alcoholpercentage zoals een sterke wodka of whisky.

Houd er rekening mee dat alcohol nooit op een open wond mag worden gebruikt en dat het niet alleen ziektekiemen maar ook blootgelegde weefsels kan doden.

Stap 3: de wond afdekken

Gebruik altijd de beste pleisters of steriel verband om de wond af te dekken. Hierbij is het belangrijk dat het materiaal niet aan de wond zelf kleeft. Eventueel de pleister of het verband tijdig vervangen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste pleisters voor grote en kleine wonden
Schuiven naar boven