Schimmelallergie: overgevoeligheid voor schimmels

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedereen komt wel eens met schimmels in aanraking. Er zijn bijvoorbeeld zwarte puntjes in de badkamer zichtbaar of er groeit schimmel op bedorven voedsel. De meeste mensen worden hier niet ziek van, of het moet om veel schimmelgroei gaan. Sommigen hebben last van een schimmelallergie. Hierbij reageer je overgevoelig op de sporen die schimmels verspreiden.

Het ontstaan van een allergie voor schimmels

Waarom is de één allergisch voor schimmels en de ander niet? Dat is niet zomaar te zeggen. Het lichaam reageert overgevoelig op bepaalde stoffen (allergenen), dat is wat een allergie inhoudt. Soms heeft dit met erfelijke aanleg te maken.

Een schimmelallergie komt niet zo vaak voor als een huisstofmijtallergie, of een allergie voor dieren of stuifmeel (hooikoorts).

Symptomen van een schimmelallergie

Een schimmelallergie is bij veel mensen niet bekend. Dit komt omdat deze allergie niet seizoensgebonden is, iets dat bijvoorbeeld bij hooikoorts wel zo is. Bovendien ontstaan er klachten die niet direct te leiden zijn naar een bepaalde stof.

Bij een schimmelallergie ben je niet allergisch voor de schimmels zel, maar voor de sporen die door de lucht zweven. Deze zijn microscopisch klein en niet met het blote oog zichtbaar.

De klachten kunnen erg vaag zijn, al helemaal wanneer je niet weet wat de oorzaak zijn. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een schimmelallergie:

  • Regelmatig niezen
  • Onregelmatig hoesten
  • Soms jeuk in de keel
  • Tranende ogen
  • Jeukende ogen
  • Veel neusslijm productie
  • Een (lichte) oorontsteking

Wanneer je deze symptomen opmerkt en je hebt er vaker last van, dan kan dit duiden op een allergie. Maar hoe weet je of je allergisch bent voor schimmel?

Tip: met een luchtreiniger haal je allergenen uit de lucht zoals huisstofmijt, huidschilfers, fijnstof, schimmels, virussen en bacteriën. Aan te raden wanneer je een schimmelallergie hebt.

Naar luchtreinigers

De oorzaak opsporen

De huisarts kan onderzoeken of er sprake is van een schimmelallergie. Hierbij wordt je huid in contact gebracht met verschillende allergenen. Dit onderzoek kan erg intensief zijn. Je kunt ook zelf de oorzaak opsporen. Kijk eens kritisch naar muren en plafonds, vooral in vochtige ruimtes. Zie je zwarte, bruine, grijze of groene plekken? Vaak duidt dit op schimmel.

Wanneer je veel in een ruimte komt waar schimmels zijn, in combinatie met je klachten, dan is de kans groot dat je lichaam allergisch reageert.

Doe de test met een schimmelreiniger

Weet je niet zeker of de vlekken of puntjes op de muur op schimmel duidt? Neem er dan een schimmelreiniger bij. Spuit dit op de vlekken of plekken en wacht een half uur. Wanneer je de vlekken of puntjes ziet verdwijnen dan is het zeker dat het hier om schimmel gaat.

Bekijk schimmelreinigers

Tijdens het gebruik van dit product moet je de ruimte goed ventileren.

Maatregelen bij een schimmelallergie

Het is heel vervelend wanneer je allergisch bent voor schimmels. Maar het stimuleert wel om je woning schimmelvrij te houden. Dit is goed want schimmels kunnen allerlei gezondheidsklachten met zich meebrengen. Al helemaal wanneer je veel schimmelsporen inademt.

In het jaar 2020 is een tweejarig jongetje gestorven als gevolg van het inademen van schimmelsporen. Het appartement waarin hij woonde zat vol met schimmel en de verhuurder wou hier niks tegen doen.

Dus: het is belangrijk om schimmels in huis te voorkomen. Al helemaal wanneer je er allergisch voor bent.

De woning aangenaam en droog houden

Het belangrijkste is dat de woning droog blijft. De luchtvochtigheid mag niet boven de 60% uitkomen. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en maximaal 60%. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in huis dagelijks te controleren.

Naar hygrometers

Door dagelijks te ventileren breng je de luchtvochtigheid omlaag. Soms wordt gezegd dat je de woning koel moet houden, maar dit klopt niet. Een koude woning krijgt sneller te maken met vochtproblemen, simpelweg omdat het vocht niet kan verdampen. De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 17 °C en 20 °C.

Stook zeker niet te warm. Schimmels houden van een vochtige en warme omgeving. Wanneer het in de badkamer altijd vochtig en warm is dan moet je er niet vreemd van opkijken dat zich hier schimmels vestigen.

Schimmels regelmatig verwijderen

Zodra je ergens schimmelaanslag ziet is het belangrijk om dit direct weg te halen. Gebruik de eerder genoemde schimmelreiniger of ga met chloor te werk. Dit laatste is niet zo goed voor je luchtwegen en ook minder goed voor het milieu, maar chloor werkt wel.

Controleer regelmatig de badkamer en de keuken. Maar ook de kelder, want ook hier groeien schimmels en meeldauw. Eventueel plaats je een luchtontvochtiger in de kelder, zodat hier geen schimmels kunnen ontstaan.

Gooi producten die over de datum zijn weg

Brood kan snel bederven maar ook zuivel, vlees, groenten en fruit. Houd dit in de gaten en gooi alles weg wat er niet meer goed uitziet. Verder moet je producten die over de datum zijn niet gebruiken. Er kunnen schimmels en bacteriën inzitten, maar ook insecten.

Controleer ook regelmatig de koelkast. Doordat het hier vochtig is en er voedsel in ligt kunnen hier sneller schimmels groeien. Wees bedacht op zwarte puntjes op de planken van de koelkast.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Schimmelallergie: overgevoeligheid voor schimmels
Schuiven naar boven