Bijgewerkt: 10 november 2022
In de jaren 80 en 90 was smurfensnot een rage. Iedereen liep met een zelfgemaakt zakje smurfensnot rond. Het bracht uren plezierig gefriemel met zich mee, en het rook ook nog eens lekker. Tegenwoordig is een variant op dit slijm gewoon te koop, maar je kunt het nog steeds zelf maken. Onze schrijver dook in de wereld van de beste smurfensnot creaties en keek waar dit kant-en-klaar te koop is.
Zo maakten ze het vroeger
Eind vorige eeuw waren er natuurlijk nog niet zoveel producten als nu. Smurfensnot werd met twee simpele ingrediënten gemaakt: een boterhamzakje en groen afwasmiddel. Bij voorkeur een scheurtje Dreft, maar dit mocht ook best een merkloos afwasmiddel zijn.
Wil je zelf smurfensnot maken zoals ze dat vroeger deden, dan volstaat het om een scheutje afwasmiddel met een paar druppeltjes water te vermengen. Doe dit in een stevig en doorzichtig boterhamzakje en leg er een stevige knoop in. Nu is het een kwestie van kneden, en het zakje gaat steeds soepelder aanvoelen.
Als alternatief kan gebruik worden gemaakt van douchegel, ook weer vermengd met een paar druppeltjes water. Daarnaast wordt vaker een mengsel van shampoo en maïzena gebruikt, maar we zien ook lijm of lenzenvloeistof als ingrediënt. Door maïzena of lijm wordt het slijm wat taaier. Door een voedingskleurstof of verf toe te voegen krijgt het snot een andere kleur.
SES – Marble slime
Voor degene die niet willen knoeien met afwasmiddel en boterhamzakjes, is er kant-en-klaar smurfensnot verkrijgbaar. SES Marble slime is een zeer slijmerig goedje van een hoge kwaliteit. Het is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, paars, roze en blauw. In de twee potjes zitten de vier kleuren (in elk potje twee kleuren). Je hebt dus niet alleen het originele groen smurfensnot maar ook drakenslijm en feeënbloed. Of geef er zelf maar een naam aan.
Dit slijm is goed uitwasbaar en veilig voor kinderen. Het is vervaardigd in Holland en hierdoor voorzien van het CE- keurmerk. Gezien de kwaliteit is dit volgens ons het beste smurfensnot dat je kant-en-klaar koopt. Voor twee potjes betaal je ongeveer € 15.
Eenhoorn slijm
Een variant op het smurfensnot is het Eenhoornslijm. Het voelt hetzelfde aan als het smurfensnot, alleen heeft het een paarsblauwachtige kleur. Ook zit het in een ander potje. In Nederland noemen we het eenhoornslijm, in Amerika wordt het Unicorn poop genoemd. Wees niet bang want het ruikt helemaal niet naar ‘poop’ maar heeft juist een prettige geur.
Kneden en oprekken, met dit slijm ben je urenlang zoet. Het is populair bij kinderen en werkt rustgevend bij volwassenen. Het voordeel van kant-en-klaar slijm is dat het geen water bevat en bovendien lang houdbaar is. Voor eenhoornslijm betaal je gemiddeld € 15 voor twee potjes. Het is dus net zo duur/goedkoop als het voorgaande slijm.
Eenhoorn slijm – bekijk voorraad
Dit zijn de smurfen
In 1952 verschenen er zes smurfen voor het eerst in het stripblad Robbedoes. De blauwe wezentjes waren toen nog gebaseerd op de zeven dwergen uit de Disneyklassieker Sneeuwwitje. De Belgische striptekenaar Peyo kreeg al snel in de gaten dat de smurfen vooral bij jongeren erg populair waren. In 1959 kwam het allereerste zelfstandige verhaal rondom deze vrolijke wezentjes uit: de zwarte smurfen. Vanaf 1963 verschenen De Smurfen in verschillende stripreeksen waaronder de Donald Duck en Sjors.
In 1976 verscheen de film De fluit met de zes smurfen, gebaseerd op het allereerste verhaal waarin De Smurfen voor het eerst speelden. Van 1981-1990 werd er een tekenfilmreeks geproduceerd en uitgezonden. In 2017 verscheen er een 3D animatiefilm en sinds 2021 gaat het verhaal verder.
Smurfensnot lijkt weinig met De Smurfen zelf te maken te hebben. Waarom het slijm ooit smurfensnot is genoemd, dat blijft onbekend. Het is in ieder geval een Nederlands/Vlaams fenomeen want in andere landen kennen ze de benaming smurfensnot helemaal niet. Laten we het dus in ere houden.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.