Bijgewerkt: 15 maart 2023
Pijn in de zij aan de linkerkant of rechterkant. Je voelt een zeurende of stekende pijn. Dit kan gepaard gaan met andere klachten zoals misselijkheid, bewegingsdrang of vaak moeten plassen. Waar komen de pijnklachten vandaan? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lees alles over een pijnlijke zij en ontvang tips of advies over een mogelijke behandeling.
Stekende of zeurende pijn in de zij
Bij pijn in de zij ervaar je een stekende of zeurende pijn. Bij een stekende pijn voel je een plotselinge felle pijnscheut. Dit kan enkele minuten aanhouden en weer afzwakken, maar later weer terugkomen. Een zeurende pijn is continu aanwezig. Je voelt een doffe tot hevige pijn aan de linkerkant of rechterkant.
Tip: TENS pijnbestrijding werkt bij chronische of tijdelijke pijnklachten. Ideaal!
Symptomen pijn in de zij
Pijn in je linker-of rechterzij gaat vaak gepaard met een aantal symptomen en bijkomende klachten. Dit zijn de bekendste symptomen:
- Steken in de zij
- Zeurende pijn
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kun je bijkomende klachten ervaren:
- Misselijkheid en braken
- Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
- Vaak aandrang om te plassen
- Troebele urine
- Sterk ruikende urine
- Bloed bij de urine
- Pijnlijke rug
- Hevige buikpijn
- Pijn uitstralend naar de linkerschouder
- Koorts
- Obstipatie
- Diarree
- Geen eetlust
- Gewichtsverlies
Je ziet dat er heel wat klachten bij kunnen komen. Heb je last van pijn in je zij? Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.
Oorzaken pijn in de zij
Deze pijn kan een of meerdere oorzaken hebben. Bij een enkele keer pijnklachten in de linker- of rechterzij is er vaak niets aan de hand. Het kan om een verkeerde beweging of overbelasting gaan. Ook tijdens het sporten kun je last krijgen van steken in de zij. Er wordt vaak gezegd dat dit door zuurstoftekort komt, of door verkramping van het middenrif.
Heb je vaker last van een pijnlijke zij en blijft de pijn aanhouden, dan kan dit te maken hebben met een van de volgende oorzaken:
- Uitdroging
- Blaasontsteking
- Nierstenen
- Galstenen
- Nierbekkenontsteking
- Nierabces
- Vergrote of gescheurde milt
- Ontstoken alvleesklier
- Gescheurde tussenribspier
- Syndroom van Tietze
- Blindedarmontsteking
- Longontsteking
- Ziekte van Cröhn
- Verstopping van de urinewegen
Een hele lijst, die we hieronder in het kort gaan omschrijven.
Uitdroging – pijn in zij en nieren
Je lichaam bestaat voor 90% uit water. Dagelijks heeft een volwassene ruim 2 liter vocht nodig. Bij onvoldoende vochtinname of een groot vochtverlies droogt het lichaam uit. Dit wordt ook wel dehydratie genoemd. Symptomen van uitdroging zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Sommigen ervaren pijn in de zij, weinig energie en diepliggende ogen. Bij ernstige uitdroging krijg je te maken met vaat- en spierkrampen en bewusteloosheid.
Behandeling: uitdroging voorkomen door voldoende water te drinken. Bij braken of diarree eventueel ORS (Oral rehydration solution). Bij ernstige uitdroging opname in het ziekenhuis en toedienen van een zout en mineralen oplossing.
Blaasontsteking symptomen en behandeling
Een blaasontsteking komt vaker bij (zwangere) vrouwen voor. Symptomen zijn pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en continue aandrang voelen. Mogelijk heb je last van pijn in de linkerzij of rechterzij, rug of de onderbuik.
Behandeling: voldoende water drinken. Mochten de klachten niet verdwijnen, dan bestaat behandeling uit een antibioticakuur.
Nierstenen symptomen en voorkomen
Onopgeloste afvalstoffen in urine kunnen zich tot steentjes vormen. Wanneer deze steentjes zich in de nieren bevinden, spreken we van nierstenen. Soms kan een steentje vast komen te zitten tussen de nier en de blaas (urinewegen). Er ontstaan dan symptomen van heftige pijnsteken in de flanken of in de buik. Mogelijk heb je ook last van misselijkheid, braken en een verkleurde urine.
Behandeling: de meeste mensen plassen een niersteen vanzelf uit. Een pijnstiller kan helpen. Soms is het nodig om grotere nierstenen te verwijderen. Je kunt nierstenen voorkomen door producten met veel zout en overmatig calcium te vermijden. Verminder ook de consumptie van thee en cola.
Galstenen oorzaak en klachten
Heb je pijn, dan kunnen ook galstenen de oorzaak zijn. Wanneer een galsteen in de gang klem komt te zetten, geeft dit heftige pijn in de bovenbuik. Deze pijn kan uitstralen naar de zij. Iemand met galsteenkoliek kan moeilijk stil blijven zitten. De oorzaken voor het ontstaan van galstenen is niet duidelijk. Mogelijk speelt de aanwezigheid van veel cholesterol in rol.
Behandeling: bij galsteenkoliek kunnen pijnstillers helpen. Denk hierbij aan paracetamol of ibuprofen, maar ook diclofenac. Soms is het nodig om een galsteen operatief te verwijderen.
Nierbekkenontsteking (pyelonephritis)
Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Een bacterie is meestal de veroorzaker. Een nierbekkenontsteking komt vaker voor bij zwangere vrouwen, kinderen en diabetespatiënten. De meest voorkomende symptomen zijn koorts met koude rillingen en misselijkheid. Je ervaart pijnklachten in de zij of de rug. Dit kan aan één of beide kanten voorkomen.
Behandeling: drink bij een nierbekkenontsteking niet teveel. Het is belangrijk om de blaas helemaal leeg te plassen. Vaak bestaat behandeling uit een antibioticumkuur. Bij ernstige pijnklachten kunnen pijnstillers verlichting brengen.
Nierabces klachten
Soms ontstaat er een abces in de nier. Je ervaart klachten als koorts, buikpijn, mogelijk pijn in flanken en bloed in de urine.
Behandeling: toedienen van antibiotica, soms een operatieve ingreep.
Vergrote of gescheurde milt
Een vergrote milt kan door levercirrose veroorzaakt worden. Een gescheurde milt ontstaat vaak na een ongeval of een valpartij. In beide gevallen kun je hevige pijnklachten in de linkerzij hebben. Behandeling is altijd noodzakelijk.
Ontstoken alvleesklier
Een alvleesklierontsteking kan door galstenen, roken of overmatig alcoholgebruik veroorzaakt worden. Ook kan het om een virusinfectie of stofwisselingsziekte gaan. Symptomen van een alvleesklierontsteking zijn koorts, misselijkheid en braken. Je bent kortademig en hebt soms pijn in de flanken of in de buik.
Behandeling: vaak wordt naar de onderliggende oorzaak gekeken. Behandeling bestaat uit pijnstilling, verwijderen van galstenen, antibiotica of een andere behandeling.
Tips bij pijn in de zij
We hebben de meest voorkomende oorzaken en behandelingen van een pijnlijke zij besproken. Hieronder volgen nog enkele tips:
- Verricht bij pijn geen zware lichamelijke inspanningen
- Neem een houding aan die het prettigst voelt
- Probeer of pijnstillers helpen
- Ga bij aanhoudende klachten langs een huisarts
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.