Bijgewerkt: 15 maart 2023
Afhankelijk van de periode waarin je geboren bent behoor je tot een bepaalde groep. Zo heb je bijvoorbeeld generatie Y of Z. Maar je hebt ook de babyboomers en de digitieners. Wat is het verschil tussen digitieners en millenials? Een goede vraag want deze twee generaties overlappen elkaar.
Verschillende generaties
Elke generatie heeft zijn specifieke kenmerken. Babyboomers zijn geboren tussen de jaren 1946 en 1964. Grote kans dat je ouder(s) een babyboomer is of dat je dit zelf bent. Generatie X is geboren tussen 1965 en 1976.
Tip: bekijk de nieuwste laptops
Hierna kwam de micro generatie, geboren tussen 1977 en 1983. Deze generatie werd ook wel de Xennial genoemd. Nu moet je goed opletten want je ontdekt het verschil tussen digitieners en millenials.
Generatie Y en generatie Z
Tussen de jaren 1984 en 2001 werd generatie Y geboren. Overigens moet je geen harde grens aan deze data trekken, het kan ook om een jaartje meer of minder gaan. Hier is namelijk geen duidelijkheid over.
Generatie Z (millenials) is geboren tussen de jaren 2001 en 2021. Deze generatie is opgegroeid in een wereld van smartphones en digitaal nieuws.
Wat is dan het verschil tussen digitieners en millenials? Een digitiener is vaak van generatie Z maar kan ook van een latere generatie zijn. Het gaat hier om iemand die minimaal 3 uur per dag aan social media besteedt.
De kenmerken van digitieners
Benieuwd hoe je een digitiener herkent? Niet aan de leeftijd, maar digitieners zijn wel na het jaar 2001 geboren. Kenmerkend is dat het hier ook om een tiener gaat. Dit is iemand in de leeftijd van 12-20 jaar.
95% van de Nederlanders is actief tot zeer actief op social media. Tieners zijn misschien wel het meest actief. Een digitiener besteedt 3 uur of meer per dag aan social media. Voor sommigen lijkt dit weinig maar in werkelijkheid is dit best veel.
Zo gebruiken digitieners social media
De vraag is hoe social media door digitieners wordt ingezet. De meeste van deze tieners zijn actief op populaire social mediaplatformen. Ze maken in ieder geval gebruik van WhatsApp of een andere populaire berichtenapp.
Opvallend is dat digitieners ook actief zijn op YouTube, Instagram en Snapchat. Facebook is iets minder geliefd onder jongeren maar ze zijn hier wel aanwezig.
Een wereld van internet en smartphones
Je kent het verschil tussen de digitiener en millenial, maar hoe kwam het zover? Op zich is dit het normale gevolg van een veranderende wereld. Sinds eind jaren 90 kreeg iedereen toegang tot het internet. 15 jaar later was de smartphone niet meer weg te denken. Kinderen groeien hiermee op en weten dus niet beter.
Bekijk de nieuwste smartphones
Wie opgroeit in een wereld van internet en smartphones besteedt hier automatisch veel tijd aan. Wat niet direct wil zeggen dat dit slecht is. Het internet is voor iedereen toegankelijk. Het biedt een laagdrempelige manier om wereldwijd nieuwe contacten op te doen. Maar ook om meer van de wereld te ontdekken.
Problemen waar digitieners tegenaan lopen
Het grootste nadeel van het internet is de gezondheid van digitieners. Te lang naar een scherm staren (dichtbij werken) zorgt in de kindertijd voor oogproblemen. Het oog kan niet op een normale manier groeien. Het gevolg: bijziendheid. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat steeds meer kinderen een bril dragen.
Van alle kinderen die brilsterkte 6+ of hoger hebben wordt een klein gedeelte slechtziend of zelfs blind. Veel tijd achter een scherm doorbrengen zorgt ook voor minder sociale contacten. Online communiceren is toch iets anders dan in het echte leven. Daarnaast ontstaat er sneller overgewicht. Allemaal zaken waar digitieners mee te maken kunnen krijgen.
Wat je als ouder hieraan kunt doen
Ouders zitten soms met hun handen in het haar. Moeten ze het smartphonegebruik verbieden of inperken? Het is belangrijk dat kinderen van jonge leeftijd (0-9 jaar oud) maximaal een uurtje per dag aan internet besteden. In de leeftijd van 9-12 jaar kan dit opgevoerd worden naar twee uurtjes per dag.
Ook is het belangrijk om niet langer dan 20 minuten achter elkaar naar een scherm te staren. Hierna een rustpauze van 20 seconden nemen en in de verte kijken. Dit brengt de ogen tot rust.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.