Vijf dingen die een bewindvoerder voor je doet

Bijgewerkt: 17 januari 2024

Kan je niet meer goed voor je geldzaken zorgen? Of heeft een familielid hier moeite mee? De rechter kan een bewindvoerder benoemen. Deze beheert de geldzaken en leidt alles in goede banen. Je kunt zelf aangeven wie dit gaat doen. Dit kan een familielid of vriend zijn, maar je mag ook een professionele bewindvoerder kiezen.

De voordelen van een professionele bewindvoerder

Wanneer je, voor jezelf of een familielid, een professionele bewindvoerder kiest, weet je zeker dat de geldzaken in goede handen zijn. De bewindvoerder beheert niet alleen de geldzaken maar maakt de aanvrager schuldenvrij. Hierna is het de taak om de aanvrager ook in de toekomst schuldenvrij te houden.

Een van de grootste voordelen van een professional is dat deze aan alle wettelijke kwaliteitseisen voldoet. De professional doorloopt samen met jou het hele proces: van bewindvoering aanvragen tot schuldenvrij maken.

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder doet meer dan alleen rekeningen betalen en schulden aflossen. Hieronder zie je vijf dingen die professionele bewindvoerders voor jou of de aanvrager doen.


1. De financiële situatie in kaart brengen

Wat zijn de inkomsten en waar gaat het geld naartoe (uitgaven)? Door alle drukte en stress ben je waarschijnlijk het overzicht kwijtgeraakt. Misschien weet je niet eens hoeveel schulden je hebt, en wie je nog terug moet betalen.

Een professionele bewindvoerder duikt in je financiële administratie. Hij bekijkt alle inkomsten, uitgaven en schulden. Naast het in kaart brengen van de financiële situatie, houdt deze professional ook de administratie van inkomsten en uitgaven goed bij. Dit is belangrijk voor nu en in de toekomst.

2. De vaste lasten betalen

Wanneer je onder bewind staat vallen er een hoop zorgen van je af. Zo hoef je niet zelf de rekeningen voor huur of hypotheek, energie en zorg te betalen. Elke maand betaalt de bewindvoerder deze rekeningen. Het gaat dan wel om vaste lasten, oftewel maandelijks terugkerende kosten. Denk hierbij aan:

  • Huur of hypotheek
  • Premie zorgverzekering en zorgkosten
  • Energie en water
  • Autoverzekering en wegenbelasting
  • Woonverzekering en inboedelverzekering
  • Uitvaartverzekering
  • Internet, televisie en telefonie

3. Leefgeld uitkeren

De bewindvoerder doet geen boodschappen en schaft geen kleding, elektronica en huishoudelijke artikelen voor jou aan. Dit moet je zelf doen. Hiervoor krijg je elke week of elke maand leefgeld. Dit is een bepaald bedrag dat vooraf is vastgesteld.

Heb je iets extra’s nodig, bijvoorbeeld omdat je smartphone kapot is, je geen broeken meer hebt of omdat je meebetaalt aan een feestje? Je kunt bij de bewindvoerder om een extra uitkering vragen. Zorg wel dat je het geld goed besteedt. Wanneer je te vaak een extra uitkering aanvraagt kan de bewindvoerder over je intenties gaan twijfelen.

Soms houdt de bewindvoerder een beetje van het leefgeld in. Bijvoorbeeld omdat er een onverwachte rekening op de deurmat ligt. Het is belangrijk dat rekeningen als eerste worden betaald.

Kom je met het leefgeld niet uit? Mogelijk heb je recht op producten van de Voedselbank. Ook de Kledingbank kan jou helpen.

4. Het aanvragen van toeslagen of een uitkering

Wanneer je weinig inkomsten hebt, is de kans groot dat je recht hebt op een of meerdere toeslagen. Bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag. Veel mensen vinden het lastig om toeslagen aan te vragen. Gelukkig regelt de bewindvoerder dit voor jou.

De toeslag ontvang je niet zelf maar komt bij je totale inkomsten. Hiervan worden eerst rekeningen betaald, en eventuele schulden afbetaald.

Moet je een uitkering aanvragen? Ook dan is de bewindvoerder de eerste persoon die hierbij helpt. Denk hierbij aan een bijstandsuitkering, een werkloosheidsuitkering of een uitkering die onder de ziektewet valt.

Belastingaangifte doen: niemand houdt hiervan. Het kost veel tijd en het is vaak moeilijk om hier je weg in te vinden. Gelukkig is dit iets dat de bewindvoerder doet. Deze heeft tenslotte inzicht op je financiële situatie.

Moet je belasting betalen, dan merk je hier weinig van. De bewindvoerder zorgt voor deze betaling. Krijg je geld van de belastingdienst terug? Dit geld wordt gebruikt voor het afbetalen van schulden en het voldoen van rekeningen. Blijft er voldoende geld over dan ontvang je soms een extraatje.

5. Schuldenvrij maken en schuldenvrij houden

Dit is de belangrijkste taak van de bewindvoerder: zorgen dat jij (of de aanvrager) schuldenvrij wordt. Wanneer je eenmaal schuldenvrij bent kan het dat je niet langer onder bewind staat. Op dat moment ligt er een gevaar op de loer: het ontstaan van nieuwe schulden.

Daarom vinden veel mensen, die eerder onder bewind stonden, het prettig om ook in de toekomst de bewindvoerder hun geldzaken te laten regelen. Dan weet je zeker dat je nu en in de toekomst schuldenvrij blijft.

Dit artikel is in samenwerking met Schuldsanering Nederland tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Vijf dingen die een bewindvoerder voor je doet
Schuiven naar boven