Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een vroege zwangerschapstest is iets minder betrouwbaar. Toch wordt hij veel gebruikt, want je wil zo vroeg mogelijk weten of je zwanger bent. Met deze test kan dit nog voor de verwachte menstruatie. Wat als de zwangerschapstest negatief is, of hij valt positief uit maar je bent niet zwanger? Dit type test heeft zowel voor- als nadelen. Lees meer over de werking en vanaf wanneer de vroege zwangerschapstest geschikt is.
Vroege zwangerschapstest – extra gevoelige zelftest
Bekijk prijs en beschikbaarheid
HCG: het zwangerschapshormoon
Hoe werkt een zwangerschapstest? Deze spoort het zwangerschapshormoon HCG op, maar waar staat dit voor? HCG staat voor humaan chorion gonadotrofine. Dit hormoon wordt door de eicel aangemaakt zodra deze bevrucht is.
Het hormoon zorgt ervoor dat er een seintje wordt doorgegeven aan het lichaam: er is sprake van een zwangerschap. Hierdoor worden processen zoals de aankomende menstruatie stilgelegd. Zou de menstruatie immers op gang komen, dan gaan de bevruchtte eicel en het opgebouwde baarmoederslijmvlies verloren.
Steeds grotere aanmaak van HCG
In de eerste drie maanden wordt er veel HCG aangemaakt. Niet alleen om het lichaam te laten weten dat er sprake is van een zwangerschap, maar ook om de groei en ontwikkeling van de foetus aan te sturen. Want ook daar zorgt dit hormoon voor.
Het lichaam maakt eigenlijk te veel HCG aan, het merendeel hiervan wordt weer via de urine uitgescheiden. Later in de zwangerschap wordt er minder HCG aangemaakt en ook grotendeels door de zwangerschap verbruikt. Er zit dan veel minder in de urine, maar is wel aanwezig.
Werking van een zwangerschapstest
Een zwangerschapstest spoort het hormoon HCG op. Wanneer dit gevonden wordt, zal de zwangerschapstest positief uitslaan: zwanger. Maar ook kan er een negatief resultaat optreden, je bent dan niet zwanger. Of je hebt te vroeg getest.
De traditionele zwangerschapstest meet een hoeveelheid HCG vanaf 25 IU/L. Dit komt overeen met een zwangerschap van 4 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Oftewel: je kan testen vanaf de dag dat je de menstruatie zou verwachten.
Vroege zwangerschapstest
Weinig geduld? Wil jij nu al weten of je zwanger bent? Dan biedt een vroege zwangerschapstest uitkomst. Deze testen zijn veel gevoeliger en kunnen al een hoeveelheid HCG vanaf 10 tot 12 IU/L opsporen.
De laatste jaren zijn er veel verschillende van dit soort testen op de markt gekomen. Veel vrouwen zien door de bomen het bos niet meer en vragen zich af of een vroege test wel net zo betrouwbaar is. Ja, mits hij goed wordt uitgevoerd. Hieronder vind je een overzicht van de beste vroege zwangerschapstesten.
Naar vroege zwangerschapstesten
Bekende merken zijn LifeCare (voordelig), Mat Care (hoge betrouwbaarheid) en Test-Point (veel verkocht). Ook andere merken scoren op betrouwbaarheid erg hoog.
Voordeel van de vroege test
Soms zijn vrouwen maandenlang bezig met zwanger worden. Vroeg testen kan je behoeden voor weer een teleurstelling. Veel van deze testen zijn te gebruiken vanaf 4-5 dagen voor de verwachte menstruatie. De hele gevoelige vroege zwangerschapstest zelfs al vanaf 7 dagen voor de menstruatie verwacht wordt.
Gebruikers hebben goede ervaringen met de Mat Care zwangerschapstest. Deze meet een hoeveelheid HCG vanaf 12 IU/L. Dit komt overeen met 3 weken zwangerschap. Hiermee kan je ongeveer 6 dagen eerder testen dan met een reguliere zwangerschapstest.
De simpele teststripjes
Een andere goede test is de strip, waarvan je er meerderen in één pakket ontvangt. Deze vroege zwangerschapstest wordt veel in ziekenhuizen gebruikt. Doordat het hier om strips gaat, is dit goedkoper. Ze zien er misschien niet zo mooi uit en bewaren is wat lastiger, maar ze zijn net zo betrouwbaar als andere testen.
De betrouwbaarheid van een vroege zwangerschapstest is meer dan 99 procent, mits goed uitgevoerd. Het gaat niet alleen om de uitvoering, maar ook om de verpakking. Deze moet onbeschadigd zijn en blijven. Daarnaast is het belangrijk om een test bij een betrouwbare verkoper aan te schaffen, en zeker niet iets buiten Europa te bestellen.
Nadelen van vroeg testen
Vroeg testen heeft ook zijn nadelen. Soms test je veel te vroeg waarbij er nog niet voldoende HCG in de urine aanwezig is. De test valt dan negatief uit, ondanks dat je waarschijnlijk nog zwanger bent.
Ook belangrijk om te weten: niet elke vrouw maakt namelijk evenveel HCG aan. Vaak wordt een lage HCG-waarde in verband gebracht met een miskraam. Niet onbegrijpelijk, want de HCG-waarde daalt vlak voordat er een miskraam optreedt. Maar een laag HCG-niveau kan ook aan de hormoonhuishouding liggen. Vroeg testen kan een lage HCG-waarde laten zien (vaag streepje), wat weer onzekerheid met zich meebrengt.
Een ander nadeel van de vroege zwangerschapstest is dat dit geen garantie geeft op een goede zwangerschap. Vrij snel na de bevruchting kan het misgaan. De innesteling kan mislukken of de eicel gaat om een andere reden ten gronde. Vaak gaat het om een aanlegfout.
Er kan wel al HCG aanwezig zijn dat door een vroege zwangerschapstest herkend wordt. Je krijgt dan een positief resultaat te zien, terwijl er een tot enkele dagen later een miskraam volgt. Vroeg testen geeft dus geen zekerheid.
Vroege zwangerschapstest gebruiken of niet?
Het is lastig om geduld te hebben en te wachten met het doen van een normale zwangerschapstest. Op zich is hier niks mis mee, maar houd er wel rekening mee dat het alsnog mis kan gaan.
Goed nieuws: veel zwangerschappen verlopen na een positieve test gelukkig goed. Of je een vroege zwangerschapstest wil gebruiken, is daarom een persoonlijke keuze het is een ieder geval aangeraden om ongeveer 4-5 dagen voor de NOD te testen met een vroege zwangerschapstest, en zeker niet eerder.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.