Bijgewerkt: 22 mei 2022
De sneltest corona, sinds 2020 erg populair. Binnen enkele minuten weet je of je besmet bent met het coronavirus. Waar koop ik een sneltest? Dat kan gewoon online. Ontdek de bestverkochte sneltesten en wat ze kosten. Lees ook de informatie over het gebruik van deze test goed door.
Sneltest kopen
Een sneltest kopen is aan te raden wanneer je ergens naartoe moet. Bijvoorbeeld een festival, restaurant of bij iemand op bezoek. Middels een sneltest toon je aan of je negatief of positief getest bent. Let wel op want een sneltest die je zelf koopt is niet geldig en verschijnt dan ook niet in je coronapaspoort (corona app). Bij een positieve test moet je nog officieel bij het GGD laten testen.
Waar koop ik een sneltest? De overheid heeft iedereen uitgenodigd om twee gratis zelftesten te bestellen. Heb je dit al gedaan of heb je de brief gemist? Dan kun je in verschillende winkels en webshops een sneltest of zelftest kopen.
Waar koop ik een betrouwbare zelftest?
Veel merken zijn betrouwbaar. Ook de zelftest die je via de overheid bestelt is betrouwbaar. Koop geen sneltest of zelftest via een Aziatische webshop. De kwaliteitseisen liggen in dit soort landen anders dan binnen Europa. Koop daarom bij voorkeur bij een Nederlandse (of Belgische) webshop, dan weet je dat je het juiste product in huis krijgt.
Zelftest niet gebruiken bij klachten
Er zijn een aantal dingen die je over het gebruik van deze test moet weten. Bijvoorbeeld een zelftest niet gebruiken wanneer je klachten hebt. De test is bedoeld om het virus op te sporen en hiermee verspreiding te voorkomen. Je doet die test dus uit voorzorg en ook als je geen klachten hebt.
Heb je toch klachten? Dan draag je mogelijk het coronavirus bij je. In dit geval moet je een PCR-test bij de GGD uit laten voeren.
Mag je dan helemaal geen zelftest doen wanneer je klachten hebt? Ja hoor, maar officieel moet je een afspraak maken bij de GGD. Een zelftest of sneltest doen is dan misschien weggegooid geld.
Feit: een zelftest is minder betrouwbaar
Een sneltest kopen? Houd er rekening mee dat deze test minder betrouwbaar is. Dit komt omdat je hem mogelijk niet op de juiste manier gebruikt. Hierdoor kan er onterecht een negatieve testuitslag voorkomen. Houd er tevens rekening mee dat testen altijd een momentopname is. De ene dag test je negatief en de andere dag plots positief.
Uitleg gebruik sneltest
Lees voor gebruik altijd de bijsluiter van de sneltest. Bewaar de test ook op de juiste manier, bij een temperatuur tussen de 2 en 30 °C. Het is belangrijk dat je de test niet in direct zonlicht bewaart en ook niet in de vriezer.
Een zelftest doen is niet voor iedereen even praterig. Je moet namelijk een soort staafje in de neus duwen. Hiermee haal je wat neusslijmvlieswerk. Vervolgens breng je het staafje in een buisje met testvloeistof. Hierna druppel je wat van de vloeistof op het teststaafje.
Kijk altijd overeen controlestreep verschijnt. Dit geeft aan of je de test goed hebt uitgevoerd. Bij een negatief resultaat verschijnt er geen tweede streep. Is de uitslag positief dan zie je een tweede streep verschijnen. In dit geval moet je contact opnemen met de GGD.
Meest gestelde vragen over sneltesten
Hieronder vind je de vijf meest gestelde vragen over het gebruik van een sneltest.
1. Kun je na een sneltest veilig naar een feestje?
Een sneltest die je thuis uitvoert is aardig betrouwbaar, hoewel iets minder dan de GGD test. Bij een positieve uitslag moet je thuisblijven. Is de uitslag negatief dan kun je naar het feestje maar moet je je wel aan de maatregelen houden. Gaat het om een openbaar feestje, bijvoorbeeld in een kroeg, dan moet je ook de corona app op je smartphone hebben.
2. Kan een test vals negatief zijn?
Ja, een sneltest kan vals negatief zijn. Wanneer je nog maar net besmet bent, zijn er weinig virusdeeltjes in je lichaam aanwezig. De test zal dan negatief uitslaan, terwijl je toch besmet bent. Bij twijfel is het beter om de volgende dag een nieuwe test uit te voeren.
3. Mag je van huis weg wanneer de test positief is?
Bij een positieve sneltest of zelftest is het niet de bedoeling dat je weggaat. Maak een afspraak bij een GGD testlocatie. Deze kan de uitslag bevestigen.
4. Wat kost een sneltest?
Wanneer je de test door de GGD uit laat voeren dan betaal je hier niets voor. Koop je zelf een sneltest voor thuisgebruik, dan kost deze tussen de € 1,90 en € 3 per stuk. Soms ben je voordeliger uit wanneer je een grotere verpakking koopt. Vergelijk de prijzen goed.
5. Kun je een zelftest bij een kind uitvoeren?
Kinderen die naar school gaan moeten soms getest worden. Voor kinderen jonger dan vier jaar is het niet aan te raden om ze thuis te testen. Laat dit liever aan een professional over en maak een afspraak bij een GGD testlocatie.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.