Bijgewerkt: 15 maart 2023
Bijna iedereen weet wel waar zijn hart en maag zit. In sommige gevallen voel je die zelfs zitten of werken. Maar waar zit je blinde darm, waar zit de schildklier en de alvleesklier? Dat zijn van die organen waarvan je niet eens merkt dat je ze hebt. Maar ze zijn wel ontzettend belangrijk.
Hier zit de blindedarm
Je hoort wel eens van mensen met een blindedarmontsteking. Ze hebben veel pijn en moeten zo snel mogelijk behandeld worden. Maar ja, waar zit je blinde darm? Hier bestaat nogal wat verwarring over. In de volksmond wordt met de blindedarm de appendix vermiformis bedoeld. Dit is een wormvormig aanhangsel dat aan het uiteinde van de dunne darm hangt. Hij zit dus rechts onderin de buik. De appendix is 2-20 cm lang.
De echte blinde darm heet (intestinum) caecum en bestaat uit een soort zak aan de dikke darm. Ook deze zit rechts onderin de buik. Je hebt dus eigenlijk twee blinde darmen, maar die eerste (appendix) raakt vaak ontstoken.
Een aanrader: medische handboeken en naslagwerken
Functie van de blinde darm
Door het voedingspatroon van de moderne mens raakt de blinde darm (appendix) soms ontstoken. Dit is gevaarlijk want bij perforatie kan er een levensgevaarlijke buikvliesontsteking ontstaan. Bij een blindedarmontsteking wordt de appendix operatief verwijderd. Lange tijd werd gedacht dat dit geen gevolgen zou hebben, maar daar is de wetenschap op terug gekomen.
Mensen zonder appendix hebben meer risico op het ontstaan van reuma, de ziekte van Crohn, een hartaanval of een zeldzame ziekte van het afweersysteem. Blijkbaar houdt de blindedarm de darmflora gezond.
Waar zit je schildklier?
Nog een orgaan waarvan velen niet weten wat het doet en waar het zich bevindt. Waar zit je schildklier eigenlijk? Eens testen of je deze vraag weet. De schildklier zit:
- Achter de dunne darm
- Onder de ademsappel
- Naast de rechternier
Welk antwoord heb je gekozen? Het juiste antwoord is nummer twee: de schildklier bevindt zich onder de adamsappel (voorkant hals). De adamsappel is bij mannen duidelijk zichtbaar en voelbaar. Vrouwen hebben ook een adamsappel, alleen is deze kleiner maar nog steeds zichtbaar en voelbaar. Dat is de knobbel aan de voorkant van de hals.
De schildklier bevindt zich onder de adamsappel, maar is niet voelbaar. Alleen wanneer hij is opgezwollen dan is het mogelijk om hem (soms) te voelen. Hij is vlindervormig en weegt ongeveer 20 gram. Het gaat dus om een vrij klein orgaan.
Belangrijkste functies van de schildklier
Waarom heb je eigenlijk een schildklier? Dit kleine orgaan maakt hormonen aan en geeft dit aan het bloed af. Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling. Ze zetten voedsel namelijk om in energie.
De schildklier wordt aangestuurd door een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt. Die aansturing heeft de schildklier nodig, anders werkt hij niet goed. Wanneer de schildklier te langzaam werkt is dit van invloed op de stofwisseling. Symptomen van een langzaam werkende schildklier zijn zwaarder worden, vermoeidheid, een trager kloppend hart, snel koud hebben maar ook een droge huid.
Soms werkt de schildklier te snel. De symptomen zijn dan anders, bestaande uit afvallen, hartkloppingen, een onrustig gevoel en zweten.
In beide gevallen is een behandeling middels medicatie nodig. Soms wordt een operatie voorgesteld.
Benieuwd of je schildklier goed werkt? Dat controleer je met de schildklier thuistest. Je controleert zelf je schildklierwaarden.
Waar zit je alvleesklier?
Het derde orgaan waarvan niet iedereen weet waar het verstopt zit. Waar zit je alvleesklier en heb je hem echt nodig? De alvleesklier ligt in de bovenbuik, gedeeltelijk achter de maag en gedeeltelijk achter de twaalfvingerige darm. Je kunt hem dus niet van buitenaf voelen.
De alvleesklier ligt naar links, maar wel voor de wervelkolom. Hij bestaat uit drie gedeeltes. De kop ligt onder de lever en leunt tegen de twaalfvingerige darm. Het grootste gedeelte van de alvleesklier, het lichaam, ligt achter de maag. En het laatste gedeelte, het staartje, ligt bij de linkerknie en in de buurt van de milt.
Functie van de alvleesklier
De alvleesklier staat ook wel bekend als het pancreas. Hij is 12-15 cm lang en 1-3 cm dik. Zou je hem op een weegschaal leggen dan zie je dat hij 70-100 gram weegt.
De alvleesklier speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Dit orgaan maakt hormonen aan die het voedsel verteren. Ook reguleert de alvleesklier het suikergehalte in het bloed. Wanneer de alvleesklier niet meer goed werkt ontstaat er misselijkheid, koorts en pijn. De meeste klachten zijn na de maaltijd erger en nemen na verloop van tijd weer wat af.
Soms moet de alvleesklier verwijderd worden, bijvoorbeeld bij een chronische ontsteking of alvleesklierkanker. Er bestaat dan een risico op suikerziekte (diabetes) maar dit is middels medicatie te behandelen. Het ontbreken van de enzymen die de alvleesklier aanmaakt kan worden opgelost door het innemen van speciale tabletten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.