Waarom altcoins dalen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bitcoin was de eerste en is tevens de grootste cryptocurrency. Alle overige cryptomunten, en dat zijn er meer dan 12.000, noem je altcoins. Waarom dalen altcoins in waarde? Vaak doen ze met bitcoin mee, maar altcoins kunnen veel harder dalen. Dit heeft namelijk verschillende oorzaken.

De invloed van bitcoin op altcoins

Hoewel bitcoin de grootste cryptocurrency is kun je het ook wel als een crypto-index zien. Daalt bitcoin, dan doet 90% van de altcoins mee. Andersom is ook het geval: stijgt bitcoin dan zullen de meeste alternatieve cryptocurrency dit ook doen.

Bitcoin heeft dus best een grote invloed op de koers van altcoins. Toch is dit niet altijd het geval. Kijk maar eens in welke situaties altcoins soms hard kunnen dalen.

Betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Pak die bonus en maak een account aan

Pump & dump

Een van de meest voorkomende en ook minste leuke reden is dat het om een pump en dump gaat. Vaak worden hier cryptomunten met een laag handelsvolume voor gebruikt. Die zijn namelijk makkelijk te beïnvloeden. Een groepje beleggers spreekt van tevoren af om allemaal tegelijkertijd een bepaalde munt aan te kopen. Dit stuwt de koers omhoog. Anderen zien dit en zijn bang de boot te missen waardoor ze snel aankopen. Wanneer de koers flink is gestegen dan verkoopt de groep de munten weer.

De eerste groep heeft een flinke winst behaald, maar door te verkopen daalt de koers. Anderen raken in paniek en verkopen ook. Hierdoor kan de waarde makkelijk met 10% of meer binnen enkele seconden dalen. Blijf liever weg bij munten met een laag handelsvolume. Die zijn vaker slachtoffer van pump & dump groepen.

Overbought van een crypto

Waarom dalen altcoins? Soms heeft dit te maken met overbought.  In korte tijd is de altcoins veel in prijs gestegen. Dat heeft verschillende oorzaken waaronder een nieuwsbericht, hype of trend. Overbought is een signaal dat de prijs binnenkort weer gaat dalen, en soms hard ook. Die daling kan zelfs onder het vorige niveau uitkomen.

Nieuwsberichten vanuit de hele wereld

Het ene land verbiedt cryptocurrency, het andere omarmt dit juist. Maar ook zorgen of juist enthousiasme over de economie zijn van invloed op de koersen van cryptocurrency. En wat dacht je van hackaanvallen bij grote cryptocurrency beurzen? Die drukken de koersen weer.

Nieuwsberichten van over de hele wereld kunnen niet alleen bitcoin maar ook altcoins hard laten dalen. Een daling van 10% op een dag is in deze situatie normaal. Die daling kan zelfs enkele dagen tot weken aan blijven houden. Zo kan een altcoins op de eindstreep wel 80% aan waarde verliezen, en dat in slechts enkele weken tijd.

Weinig actie vanuit het team

Achter bijna elke altcoins staat een team van ontwikkelaars. Of er zijn in ieder geval mensen die zich hiermee bezighouden. Wanneer er weinig met een cryptocurrency gebeurt, en dan hebben we het over nieuwe ontwikkelingen of vooruitgang, dan is dit een slechte zaak.

Dit kan verklaren waarom de desbetreffende altcoin daalt. Wanneer actie vanuit het team of de communicatie uitblijft dan kan de prijs laag blijven.

Geen interesse meer vanuit beleggers

Sommige altcoins lijken in het begin veelbelovend. Een goed voorbeeld hiervan is cryptomunt gulden, een Nederlands project. Rond 2018 steeg deze munt tot maar liefst € 0,40. Hierna ging het snel bergafwaarts. Beleggers verloren hier hun interesse in. Dit had niet alleen met een te groot circulerend aanbod te maken, ook heerste er veel onrust binnen de community. Zo werden mensen met een scherpe mening uit gulden kanalen geweerd.

Door de komst van nieuwe en betere projecten is de interesse voor gulden nog verder afgenomen. Het gevolg: eind 2021 staat de koers op amper 1,2 cent. Je ziet wel vaker dat de interesse na enige tijd afneemt. Beleggers gaan dan op zoek naar een betere investering. Merk je dat er op social media steeds minder over een bepaalde altcoin wordt gepraat, dan is het misschien wel tijd om afscheid te nemen.

Vraag en aanbod

Altcoins stijgen of dalen ook door vraag en aanbod. Een altcoins kan op een bepaald moment veel aandacht krijgen. Dan neemt de vraag hiernaartoe en stijgt ook de prijs. Maar wanneer het aanbod groter is dan de vraag, dan daalt de koers. Vraag en aanbod wisselen elkaar regelmatig af. Dit wordt weer beïnvloed door verschillende zaken die je hierboven al hebt kunnen zien.

Vind je cryptocurrency interessant en wil je direct met iDEAL aankopen? Dat kan bij de volgende Nederlandse broker:

Koop crypto en betaal met iDEAL

Een zeer gebruiksvriendelijk platform waarbij je ook nog eens gebruik maakt van interne en veilige wallets.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom altcoins dalen
Schuiven naar boven