Bijgewerkt: 20 augustus 2023
In de basis kan iedereen zomaar een stichting oprichten. Dit kan een particulier maar ook een rechtspersoon zoals een bv zijn. Waarom een stichting oprichten en wat is hier eigenlijk het nut van? Het grootste voordeel is de beperkte aansprakelijkheid en flexibiliteit. Aan de andere kant moet een stichting ook aan een aantal voorwaarden voldoen.
Dit is een stichting
Je hebt een stichting, vereniging, BV, NV, VOF of eenmanszaak. De laatste vier zijn bedrijven die gericht zijn op het behalen van winst. Of deze winst daadwerkelijk wordt behaald dat wordt even geven beschouwing gelaten.
Een stichting wil geen winst behalen, een vereniging ook niet. Bij zowel een stichting als een vereniging speelt het maatschappelijke belang een grote rol, maar dat kan ook een goed doel zijn.
Naar boeken over ondernemingsvormen
Het verschil tussen een stichting en een vereniging
Dan is er nog een belangrijk verschil tussen een stichting en een vereniging. Bij een vereniging zijn er leden aanwezig die het bestuur benoemen. Het bestuur moet verantwoording aan de leden afleggen. Vaak gebeurt dit tijdens een algemene ledenvergadering. Een stichting heeft geen leden dus van een ledenvergadering is geen sprake. Stichtingbestuurders worden door het bestuur van de stichting gekozen.
Waarom een stichting oprichten?
Een stichting richt zich op een bepaald doel, dat kan een beetje van alles zijn. Bijvoorbeeld het geestelijk welzijn van ouderen, opvang van dieren in nood of het recyclen van meubels of goederen. Het belangrijkste aan een stichting is dat je niet voor de grote winst gaat. Natuurlijk mag je er voordeel uit halen maar dit moet niet het hoofddoel zijn.
Winsten uit de stichting haalt moet je besteden aan het doel. Dit mag je dus niet voor jezelf houden. Waarom zou je dan toch een stichting opgerichten? Omdat het een aantal interessante voordelen heeft. Welke dat zijn dat lees je hieronder.
Beperkte aansprakelijkheid
Met een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor je onderneming. Mocht het misgaan dan kunnen ze in het slechtste geval beslag leggen op je woning of bezittingen. Met een bv is die aansprakelijkheid zeer beperkt. Een stichting kent ook een beperkte aansprakelijkheid. Bij schulden of financieel verlies hoef je dus geen privégeld in te brengen.
Geen minimumkapitaal vereist
Wilde je vroeger een bedrijf oprichten dan had je een minimumkapitaal nodig. Tegenwoordig richt je een bv met een kapitaal van € 1 op. Ditzelfde geldt voor een stichting: er is geen minimumkapitaal vereist. Dus zelfs geen euro.
Lage startkosten
Doordat er geen minimumkapitaal vereist is zullen de startkosten ook laag zijn. Toch moet je rekening houden met kosten voor de notaris. Een stichting moet namelijk worden opgericht middels een notariële akte of testament. Verder is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig, maar dit kost slechts enkele tientjes.
Zeer flexibel
Het maakt niet uit welke activiteiten of werkzaamheden je uitvoert, deze kun je allemaal onderbrengen bij de stichting. Dat is een van de voordelen van een stichting.
Vrijstelling van schenk- of erfbelasting
Heb je als stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling, dan ben je vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Anderen kunnen dus onbeperkt geld of goederen aan jou schenken of nalaten, zonder dat je er belasting over betaalt.
Het bezit van registergoederen of geronk
Als stichting mag je registergoederen of grond bezitten middels een erfenis. Je kan als stichting dus erfgenaam zijn.
Zelf wijzigingen doorvoeren
Waarom een stichting oprichten? Omdat je zelf wijzigingen kunt doorvoeren. Bij een vereniging, BV of NV ligt dit toch wat anders. Dit moet bijvoorbeeld via een algemene ledenvergadering gebeuren.
Tip: bekijk deze bedrijfssoftware
De nadelen van een stichting oprichten
Ondanks de vele voordelen heeft een stichting oprichten ook wel wat nadelen. Dat zijn:
Geen schulden aangaan: als stichting mag je geen schulden aangaan of borg stellen.
Geen winstuitkering: de stichting heeft winst gemaakt maar helaas, dit mag je niet aan jezelf uitkeren. De winst is bedoeld voor het doel van de stichting.
Geen salaris: je mag jezelf ook geen salaris uitbetalen. Wel ontvang je een vergoeding voor gemaakte onkosten.
Notariële akte: een eenmanszaak vraagt alleen om een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Voor het oprichten van een stichting is een notariële akte vereist, dat kost tijd en geld.
Conclusie stichting oprichten
Zoals je hebt kunnen zien heeft een stichting oprichten zowel voordelen als nadelen. Zet alles goed voor jezelf op een rijtje, dan kun je ook bekijken of een stichting wel bij je past. Wil je voornamelijk winst uit je onderneming halen, dan kun je beter geen stichting oprichten maar voor een andere ondernemingsvorm kiezen. Ga je voor een maatschappelijk belang of een belangrijk doel, dan past een stichting misschien wel bij jou.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.