Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je auto verliest vermogen. Dit merk je doordat de auto amper vooruit komt wanneer je optrekt. Dit is al helemaal merkbaar wanneer je er een aanhanger, trailer of caravan achter hebt hangen. Of wanneer je een berg op moet. Dat de trekkracht achteruit gaat heeft met een aantal oorzaken te maken. Spoor deze oorzaken op, dan weet je ook wat je eraan kunt doen.
Problemen in het brandstofsysteem
Dat de auto weinig of geen trekkracht heeft kan met een probleem in het brandstofsysteem te maken hebben. Vervuiling in de benzine is de aanleiding voor het verstopt raken van de verstuivers. Wanneer de verstuivers verstopt zijn dan komt er niet genoeg brandstof in de motor waardoor deze minder presteert. Het gevolg: geen trekkracht meer.
De verstuivers goed reinigen is de juiste oplossing. Het beste kun je Injector Cleaner in een hogere concentratie aan de brandstof toevoegen. Bij ernstige vervuiling voeg je een hele bus op 20 liter brandstof toe. Vervolgens moet je 30 km rijden. Om preventief schoon te maken voeg je een bus op 50 tot 60 liter brandstof toe.
Zorg dat je het juiste product koopt: voor benzine of diesel. Sommige producten zijn voor beide brandstoffen bedoeld.
Verstopte brandstoffilter
Waarom heeft mijn auto geen trekkracht meer wanneer ik wil optrekken? Ligt het niet aan de verstuivers, dan zou het aan de brandstoffilter kunnen liggen. Bij een verstopping krijgt de motor onvoldoende brandstof aangeleverd. Een verstopte brandstoffilter moet je in zijn geheel vervangen. Maak hiervoor een afspraak bij de garage.
Lekkage in de brandstofleiding
Soms zit er een lekkage in de brandstofleiding. Dit valt onder normale slijtage. Bij een lek in de leiding komt er veel minder brandstof bij de motor aan. Het vermogen gaat zichtbaar achteruit. Daarnaast merk je een brandstoflucht op. Bedenk dat een lekkende brandstofleiding gevaarlijk is en direct gerepareerd moet worden.
Een defecte brandstofpomp
Hoe vervelend het ook is, de brandstofpomp kan kapot gaan. Dit gebeurt door (normale) slijtage. Wanneer de brandstofpomp niet meer genoeg druk levert dan krijgt de motor te weinig brandstof aangeleverd. Het gevolg is een lage trekkracht en het voortijdig uitslaan van de motor.
Is de brandstofpomp van de auto kapot? Laten repareren is een dure grap. Afhankelijk van het type pomp ben je tussen de € 450 en € 2500 kwijt. Heb je een oude auto, dan is het soms beter om hem te verkopen. Je kunt hem bijvoorbeeld voor de export aanbieden. In andere landen zijn ze nog heel blij met je oude auto.
Vervuilde luchtsensor
Ervaar je weinig of geen trekkracht met de auto, dan zou het ook aan de luchtsensor kunnen liggen. Wanneer deze vervuild is dan meet hij minder lucht. Hierdoor stuurt de computer minder brandstof naar de motor. Een grondige reinigingsbeurt is aan te raden.
Vervuilde EGR-klep bij dieselauto’s
Op alle dieselmotoren bevindt zich een EGR-klep. Dankzij deze klep wordt de stikstofoxide uitstoot van de motor verlaagd. Wanneer deze klep vervuild of kapot is dan gaat de trekkracht van de auto omlaag. Bij het optrekken kom je moeilijk op gang en je kan geen snelheid maken. Laat deze klep zo snel mogelijk vervangen.
Problemen met de koppeling
Soms ligt de oorzaak in een defecte koppeling. Ook dit moet je laten repareren. Rondrijden met weinig trekkracht is namelijk hartstikke gevaarlijk. Stel je voor dat je op de snelweg in wil halen of in moet voegen maar dit gaat niet door te weinig trekkracht. Een gevaarlijk situatie.
Auto te licht voor caravan of aanhanger
je kunt ook weinig trekkracht ervaren maar eerder als je geliefd is voor de caravan of aanhanger dit betekent dat de auto onvoldoende PK’s heeft. Een auto die op benzine of diesel rijdt kan een aanhanger trekken. Maar dit moet wel in verhouding staan. Een Fiat panda is niet zo geschikt voor de meeste aanhangers, tenzij het om een klein aanhangertje gaat. Dan nog is het de vraag of de combinatie is toegestaan.
Elektrische auto’s hebben wat minder trekkracht. Toch wil dit niet zeggen dat ze ongeschikt zijn, de betere modellen kunnen zeker een aanhanger of caravan aan.
Met de caravan of trailer erop uit? Dan heb je een grotere en zwaardere auto nodig. Kies altijd voor een caravan die inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de treinmassa van de auto. Vervolgens trek je hier nog de totale massa van de auto vanaf.
Om het helemaal goed te doen: een aanhanger of caravan weegt maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto. Dan weet je zeker dat je veilig de weg op gaat.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.