Bijgewerkt: 15 maart 2023
Zeewater heeft een bepaald zoutgehalte. De ene zee bevat meer zout dan de ander. Hier gaan miljoenen jaren overheen, waardoor de concentratie zout steeds hoger oploopt. Waarom is zeewater zout? Kun je dit water ook drinken of drinkbaar maken? We geven antwoord op deze en nog veel meer vragen.
Waarom is de zee zout en zijn rivieren zoet?
Om te begrijpen waarom een zee zout is kijken we eerst naar het ontstaan van de aarde. Deze is ongeveer 4,6 miljard jaar geleden ontstaan. Lange tijd bestond de aarde uit één groot stuk land, omringd door water. Ruim 20 miljoen jaar geleden begon het land te scheuren. Toen de huidige continenten Amerika en Afrika van elkaar los kwamen, ontstonden de eerste twee oceanen. Dit waren de Atlantische Oceaan en de Indische oceaan. Later ontstond de Noordelijke ijszee.
Zeeën ontstaan door toevoer van water via rivieren en regenwater. Rivieren bevatten zoetwater. Door stroming nemen de rivieren zoutkristallen uit bodems mee. Dit zout komt uiteindelijk in de zee terecht. Het water verdampt, het zout blijft in de zee achter. Over een periode van miljoenen jaren neemt de concentratie zout toe.
Bekijk 100% keltisch zeezout (voor in de keuken)
Verschil tussen een zee en oceaan
Er wordt gesproken over zeeën en oceanen. Een zee is een gedeelte van een grotere oceaan. De zee staat in verbinding met een oceaan en wordt omringd door land. Een zee heeft een bodem die toebehoort aan een bepaald continent.
Waarom smaakt de zee zout?
Zeewater is zout. Dit komt door de aanwezigheid van zoutkristallen in het water. Wie zeewater in de mond krijgt, proeft het zout. In sommige delen is het zelfs merkbaar wanneer iemand aan de kust staat. De wind neemt altijd iets van het zoute vocht mee.
Kun je zeewater drinken?
Schipbreukelingen die lange tijd zonder drinkwater zitten, willen nog wel eens zeewater drinken. Niet zo vreemd, na een periode van droogte geeft het lichaam het signaal van dorst af. Zeewater is echter ongeschikt als drinkwater. In een liter zeewater komt gemiddeld 24 gram natriumchloride voor. Het hoge zoutgehalte zorgt voor een versnelde uitdroging van het lichaam. Doordat het lichaam het zout niet meer af kan voeren, ontstaat er een zoutvergiftiging. Dit verkleint de overlevingskans.
Zeewater drinkbaar maken
Kun je zeewater drinkbaar maken? Vanwege het hoge zoutgehalte is dit water niet geschikt als drinkwater. Daarom is het belangrijk om het water minder zout te maken. Dit wordt ook wel ontzilten genoemd. Het ontzilten van zeewater kan op verschillende manieren. De meest toegepaste methode is destillatie. Hierbij wordt het water verwarmd, waardoor het verdampt. De waterdamp wordt opgevangen in een koelere ruimte, waar het neerslaat en druppels vormt. Het zout blijft achter in het verwarmingsgedeelte.
Destillatie brengt grote kosten met zich mee, dit is de reden waarom van zeewater geen drinkwater wordt gemaakt. Een andere methode is het gebruik van een membraan, dat bepaalde stoffen tegenhoudt en andere juist doorlaat. Zout wordt door het membraam geblokkeerd. Ook hier is veel energie voor nodig.
Aan de Universiteit Gent heeft men aan een nieuwe technologie gewerkt om zeewater te ontzilten. De universiteit voegt hiervoor zoetwater en zoutwater toe. Door deze twee wateren te mengen, verplaatst het zout zich naar het zoete water. Met een zoutselectieve membraan wordt het water tegenhouden en het zout doorgelaten. De beweging die het zout maakt werkt energie op. Een revolutionaire ontdekking, omdat hiermee juist energie wordt opgewekt in plaats van verspilling van energie.
De Rode Zee in Egypte
De rode zee is een binnenzee die zich tussen Azië en Afrika bevindt. De zee heeft een rode schijn door de aanwezigheid van rode blauwwieren. Het water heeft hier een zoutgehalte van 41 tot 42%. Dit is het hoogste zoutgehalte van alle open zeeën.
Is er hierdoor leven in de rode zee mogelijk? Jazeker, in de rode zee bevinden zich prachtige koraalriffen. Dit zijn levende wezens die onderdeel uitmaken van de neteldieren. Ook de grijze rifhaai en de rode forelbaars komen in deze zee voor. Andere bewoners zijn de keizersvis, tweebandanemoonvis en de maanstaartjuweelbaars.
Kun je in de rode zee op het water drijven? Het water van de rode zee is zeer helder. Ondanks het hoge zoutgehalte is het niet mogelijk om hierin te blijven drijven. Door het open karakter wordt er continue nieuw water aangevoerd.
Dode zee zout
Dan is er ook nog de dode zee. Dit is het laagst gelegen meer dat wereldwijd te vinden is. De dode zee ligt 429 meter onder zeeniveau en grenst aan Jordanië, Israël en de Westelijke jordaanoever. De waterspiegel blijft nog steeds dalen, de vraag is hoe lang dit door blijft gaan.
In de dode zee bevindt zich een hoge concentratie mineralen. Hierdoor zijn er geen levende wezens in de dode zee. Wel zijn er micro-organismen aanwezig.
Het zoutgehalte van de dode zee bedraagt 33%. Dit is ruim 10 keer hoger dan het normale oceaanwater.
Drijven in de dode zee
Ondanks dat het zoutgehalte van de dode zee lager is dan die van de rode zee, kun je in de dode zee wel blijven drijven. Dit komt omdat het hier om een gesloten zee gaat. Er is geen aanvoer van water vanuit andere rivieren of meren.
Zoutwinning van het zeewater
Het zeewater leent zich uitstekend voor de zoutwinning. Met name keukenzout wordt uit de zee gehaald. Hiervoor worden lage muurtjes langs de zee gemaakt. Achter de muurtjes bevinden zich zogenaamde zoutpannen, dit zijn grote kuilen waarin het zeewater stroomt. Door verhitting van de zon verdampt het water, waarna het zout achterblijft. Dit zout wordt verzameld en schoongemaakt.
In Europa vindt zoutwinning in landen als Bonaire, Portugal en op de Canarische Eilanden plaats. Hier is het klimaat gunstig genoeg voor de zoutwinning.
In Nederland wordt zout gewonnen door het indampen van pekel. In een aantal Nederlandse plaatsen waaronder Boekelo en Zuidwending bevindt zich veel zout in de grond. Hier wordt water in de grond gepompt, waardoor er pekel ontstaat.
Het roze meer is een zoutmeer dat is gelegen in Senegal, Afrika. Dit meer heeft een roze achtige kleur en een hoge zoutconcentratie. Ook hier vindt zoutwinning plaats, dat als keukenzout, pekelzout of strooizout wordt gebruikt.
het Himalaya zout is populair in de betere keukens. Het gaat hier om zuiver aan om geraffineerd zout dat afkomstig is uit oerzeeën uit het Himalayagebergte.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.