Bijgewerkt: 15 maart 2023
Luna Classic is dé cryptocurrency van 2022. In mei 2022 stortte het hele systeem achter USTC én Luna in. De instorting was een gevolg van een aanval, waarbij er ontelbaar veel nieuwe munten bij werden geslagen. Hoewel het minten uiteindelijk werd stopgezet, kwam de redding te laat.
Van een topkoers van meer dan $ 100 stortte de waarde in naar $ 0,0008. Dit leidde bij sommige beleggers tot grote verliezen. Later besloot oprichter Do Kwon met een nieuwe munt te starten. Die kreeg de naam Luna en de oude munt de naam Luna Classic.
De gemeenschap werkt aan Lunc
Luna Classic, afgekort tot Lunc, was sindsdien onderdeel van de gemeenschap. Het bedrijf Terralabs had zich hier helemaal van losgekoppeld.
De gedreven gemeenschap probeerde de munt nieuw leven in te blazen. In eerste instantie door vrijwillige verbrandingen, om het totale aanbod terug te brengen. Toen dat niet snel genoeg ging stemde de gemeenschap positief op een nieuw voorstel: 1,2% belasting op alle transacties.
Handel de eerste € 1000 aan Luna Classic GRATIS. Pak die bonus via de aanmeldlink.
Alleen op on-chain transacties
Dit was positief nieuws voor investeerders, en de koers schoot omhoog. Helaas begreep niet iedereen het goed, want het betrof hier on-chain transacties. Dus alleen transacties die op de blockchain zelf plaatsvinden. Bijvoorbeeld wanneer je Lunc van de ene naar de andere wallet verplaatst, of van een beurs naar een privéwallet.
Toen de burn tax werd doorgevoerd, werd pas echt duidelijk dat dit niet op trades (aankopen/verkopen) van toepassing was. De ontwikkelaars hoopten natuurlijk wel dat beurzen dit zelf zouden implementeren. Een aantal kleine beurzen deden dit, maar de grootste beurs wereldwijd, Binance, deed niet mee.
Dat was natuurlijk een teleurstelling want Binance is goed voor 40% van de dagelijkse handel. Hiermee zou het totale aanbod ontzettend snel omlaag worden gebracht.
Waarom daalt Luna Classic?
Buy the rumor, sell the news, een bekende uitspraak onder beleggers. Het komt erop neer dat je koopt wanneer er geruchten rondgaat en verkoopt wanneer het echte nieuws naar buiten komt. De koers stortte in toen het eerste enthousiasme rondom de burn tax verdween.
Een al aanwezig negatief segment op de cryptomarkt droeg daar natuurlijk ook niet aan bij. Daarom zit LUNC al een tijdje in een neergaande trend.
23 september 2022: belangrijke uitspraak van CZ
Changpeng Zhao, bijnaam CZ, is de oprichter en CEO van Binance. De Lunc-community ging ervan uit dat Binance de burn-tax ook op trades zou uitvoeren. Toen dat niet gebeurde bleef de gemeenschap erom vragen. Uiteindelijk vond er op 23 september een AMA (vraag-en-antwoord) plaats.
CZ gaf tijdens de AMA aan dat hij nooit heeft beloofd om de 1.2% belasting ook op trades te heffen. Hij wist ook niet waar dit verhaal vandaan komt. Overigens vindt hij dit een onmogelijke taak. Wanneer traders 1,2% fee bovenop de normale fee moeten betalen, vertrekken ze naar een goedkopere handelsbeurs. Binance wil geen klanten kwijtraken.
Daarnaast legde CZ uit dat deze taak alleen mogelijk is wanneer alle handelsbeurzen hieraan meewerken. Maar dan nog zal de handel in Luna Classic bijna stil komen te liggen. Wanneer je 50 maal handelt in Luna Classic en telkens 1,2% belasting betaalt, hou je niet veel meer over.
Niet gebruiksvriendelijk
Er is nog een goed argument dat CZ aanhaalt. Momenteel geldt er 1,2% belasting wanneer je gebruik maakt van de blockchain. Zou dit bij ethereum of bitcoin het geval zijn, dan zou niemand deze munt meer willen gebruiken. De 1,2% belasting maakt Luna Classic niet echt gebruiksvriendelijk.
Hoe dan ook, zijn uitspraak zorgde voor veel woede en teleurstelling bij Lunc-liefhebbers. Een paniekverkoop leidde tot een koersdaling van maar liefst 17%.
Het gaat om een tijdelijke belasting
We moeten wel een kanttekening bij de belasting plaatsen. De 1,2 % burn tax betreft een tijdelijke maatregel. Zodra Lunc een aanbod van 10 miljard munten heeft bereikt, stopt de burn tax.
Het alternatief waar CZ mee komt
Binnen een uur nadat de AMA was afgelopen, gaf CZ nog een verklaring op Twitter. Hierbij zei hij:
“Een andere optie is om een functie te implementeren waarmee gebruikers zelf kunnen kiezen voor een handelsvergoeding van 1,2% voor branden. En kijk hoeveel van de stemmende gemeenschap dat als eerste doet.”
@LUNCDAO, een bekende LUNC- community validator, gaf hier een zeer gepast antwoord op:
“Het is zinloos en ineffectief om een opt-in te doen van 1,2% op transacties. Gebruikers kiezen consequent voor hebzucht wanneer ze de keuze krijgen.”.
Beiden halen hier een heel goed punt aan. De hele LUNC-gemeenschap wil de 1,2% burntax op spot-trades doorvoeren. Dus het is helemaal geen gek idee om gebruikers zelf voor die keuze te stellen. Maar het is een feit dat iedereen voor hebzucht gaat. Op Twitter kom je duizenden oproepen tegen om LUNC te verbranden. Maar niemand van die schreeuwers kan aantonen dat hij of zij het zelf ook heeft gedaan.
Update 24 september 2022: uiteindelijk heeft Binance voorgesteld dat er voor handelaren op het platform een opt-in knop komt. Stemt minimaal 50% van het handelsvolume voor ‘ja’, dan gaat de 1.2% tax burn voor iedereen gelden. Veel beleggers snappen het alwéér niet en willen Binance boycotten. Waarschijnlijk omdat ze ook wel weten dat niemand vrijwillig 1,2% gaat afstaan.
Update 26 september: de ‘boycot’ heeft ertoe geleid dat Binance op eigen kosten 0,1% van het handelsvolume van Lunc iedere dinsdag verbrandt. De opt-in knop is van de baan.
Toch positief nieuws
Tijdens en na de AMA steeg ineens het aantal verbrandingen met betrekking tot Luna Classic tokens. Het hoe of waarom is onduidelijk, mogelijk dat grote investeerders hun munten hebben verplaatst om aan de paniekverkopen mee te kunnen doen. Het heeft in ieder geval tot meer verbrandingen geleid waardoor Lunc een héél klein stapje dichter bij de doelstelling is.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.