Bijgewerkt: 15 maart 2023
Zwanger worden: het kan even duren. Wanneer merk je dat je zwanger bent? Vroege zwangerschapsverschijnselen of symptomen verraden soms de zwangerschap. Ze zijn voor iedereen anders. Ook is niet met zekerheid te zeggen of de symptomen wel bij een zwangerschap horen. Bekende verschijnselen zijn buikpijn, rugpijn, veel moeten plassen, misselijkheid of plots weer eetlust hebben. Hieronder vind je nog een paar van die zwangerschapsklachten.
Met de doppler hoor je thuis de hartslag en bewegingen van je ongeboren baby
Bekijk product en prijs
Vroege zwangerschapssymptomen
Je noemt ze ook wel de vroege zwangerschapssymptomen: de verschijnselen waaraan je als eerste merkt dat je zwanger bent. Er zijn een hoop zwangerschapsverschijnselen, waarvan je de belangrijkste hieronder vindt:
1 week zwanger: gerekend vanaf de laatste dag van de menstruatie. Er heeft nog geen eisprong plaats gevonden.
2 weken zwangerschap: de eicel rijpt en komt vrij. Dit heet de eisprong of ovulatie. Je merkt soms een stekende pijn tijdens de eisprong.
3 weken: de eicel is bevrucht en begint zich te delen. Soms merk je tijdens de innesteling een felle steek of bloedverlies. Dit heet een innestelingsbloeding.
Tip: dit is het moment voor een vroege zwangerschapstest, die bestel je gewoon online.
Naar vroege zwangerschapstesten
4 weken: verschillende symptomen kunnen aantonen dat je zwanger bent. Het gevoel alsof je ongesteld moet worden. Gevoelige borsten. Een opgeblazen gevoel. Vermoeidheid. Stemmingswisselingen.
5 weken: de menstruatie blijft uit. Je bent dus overtijd. Een zwangerschapstest zal positief zijn. Je kan last hebben van heftige emoties. De vermoeidheid neemt toe.
6 weken: vaak moeten plassen. Rommelende darmen. Last van ochtendmisselijkheid of de hele dag misselijk zijn.
7 weken: last van vreetbuien. Of juist trek in aparte voedingsmiddelen. Ochtendmisselijkheid wordt sterker. De borsten worden voller.
8 weken: je merkt dat je broek niet meer zo gemakkelijk dicht gaat. Tijd voor wijdere broeken.
Zwanger en ineens weer eetlust
Wanneer merkt een vrouw dat ze zwanger is? In het begin verdwijnt de eetlust. Je hebt last van een opgeblazen gevoel en misselijkheid. De eetlust kan weer terugkomen wanneer je tussen de 6 en 12 weken zwanger bent. Je krijgt dan last van vreetbuien en vaak ook zin in ander voedsel dan je normaal gesproken gewend bent.
Veel vrouwen vragen zich af of een naderende miskraam de oorzaak is van het plots weer eetlust hebben. Gelukkig niet, maar misselijkheid hoort er een beetje bij. Misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen.
Let op wanneer misselijkheid plots verdwijnt, dit kan komen door een daling van de hormonen. Een naderende miskraam kan de oorzaak zijn, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Vertrouw op je eigen gevoel. Een bezoek aan de verloskundige met een echo kan je meer zekerheid bieden.
Veel plassen
Een vroeg zwangerschapssymptoom is het veel moeten plassen. Later in de zwangerschap wordt dit veroorzaakt door de groeiende baarmoeder, waardoor deze op de blaas drukt. Al vroeg in de zwangerschap zijn het de hormonen die de veroorzaker zijn. Hierdoor moet je beduidend vaker plassen. Vaak merk je ook dat je kleinere beetjes plast. De aandrang is gewoon meer aanwezig.
Doet het plassen pijn of voelt het branderig aan? Heb je bloed bij de urine zitten? Ga dan langs de huisarts. Misschien heb je wel een blaasontsteking.
Emotioneel zijn tijdens de zwangerschap
Veel zwangere vrouwen krijgen er vroeg of laat mee te maken: emotioneel zijn. Of overgevoelig reageren. Maar ook huilbuien zijn vrij normaal. Veranderingen in de hormoonhuishouding zijn hier de oorzaak van. In het begin van de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. De ene vrouw reageert hier veel op, terwijl de ander dit nauwelijks merkt. Ook de eigen onzekerheid kan een rol spelen, waardoor je emotioneel reageert.
Rugpijn door hormonen of groei van de baarmoeder
Is rugpijn een zwangerschapsverschijnsel? In principe hoort rugpijn niet bij een zwangerschap, vooral niet in het begin. Toch kan je last krijgen van de rug door hormoonveranderingen. Zie het als een menstruatie waarbij je ook last kan krijgen van de rug.
Sommige zwangere vrouwen verkrampen door geestelijke spanningen. Zwanger worden en zwanger zijn kan immers veel innerlijke spanning met zich meebrengen. Ook hierdoor kan je last krijgen van de rug doordat je ongewild je rugspieren of nekspieren aanspant. Heb je plots rugklachten die erg veel pijn doen en ken je de oorzaak niet? Ga dan altijd langs de arts.
Later in de zwangerschap ontstaat rugpijn door de zwaarder wordende baarmoeder. Een goede buikband ondersteunt niet alleen de buikspieren maar ook de rugspieren. Draag de buikband zo vaak als nodig is, dit verlicht de klachten.
Naar ondersteunende buikbanden
Last van duizeligheid
Ken je het gevoel van duizeligheid wanneer je plots opstaat? Je ziet sterretjes of ziet zwart voor de ogen. Je voelt je ook licht in het hoofd. De bloeddruk kan een oorzaak zijn. Bij een liggende houding is de bloeddruk vaak lager. Sta je plotseling op, dan stijgt de bloeddruk. Het hart moet namelijk zwaarder pompen bij lichamelijke inspanning zoals het opstaan.
Een te lage bloeddruk veroorzaakt duizeligheid wanneer je vanuit liggende houding opstaat. Vrouwen hebben hier twee keer vaker last van dan mannen. Zwangere vrouwen krijgen er nog vaker mee te maken. Tijdens de zwangerschap is de bloeddruk immers vaker verlaagd. Staan niet al te plotseling op en blijf even op de rand van het bed, de bank of de stoel zitten. Dan pas voorzichtig opstaan.
Buikpijn wanneer je zwanger bent
Waaraan merk je dat je zwanger bent, is dat buikpijn? Dit is inderdaad de meest voorkomende klacht, en vaak al heel vroeg in de zwangerschap. Meestal begint het met een menstruatieachtige buikkramp of steken die komen en gaan.
De innesteling kan soms voelbaar zijn als een krampje, maar ook daarna kan er sprake zijn van buikpijn of buikkramp. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen tijdens de zwangerschap. Later in de zwangerschap groeit de baarmoeder en wordt er aan de banden getrokken waaraan de baarmoeder hangt. Dit noem je ook wel bandenpijn. Ga bij bloedverlies altijd even langs de verloskundige of arts. Deze kan bekijken of er iets aan de hand is.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.