Bijgewerkt: 21 december 2022
Eerst had je het universum, toen kwam er leven op aarde. De mens ontwikkelde het internet en tegenwoordig heb je de metaverse. Hier houdt de moderne mens zich op. Maar wat is de metaverse? Het is de virtuele ruimte in 3D. Deze ruimtes zijn interactief en aan elkaar gekoppeld.
De term werd in 1992 bedacht, maar het duurde nog tot 2021 voordat de metaverse populair werd. Iets dat voornamelijk aan Facebook te danken is.
Een virtuele omgeving
Metaverse wordt ook wel metaversum genoemd. Het bestaat uit meerdere virtuele 3D-ruimtes die in een netwerk zitten. Gebruikers lopen hierin rond en voeren activiteiten uit. Bijvoorbeeld spelletjes. Dit gebeurt middels avatars, plaatjes die op gebruikers lijken (of een synoniem hierop).
Ook werkt metaverse met augmented reality (AR). Hierbij worden beelden aan de werkelijkheid toegevoegd. De augmented reality- technologie breidt zich steeds meer uit en komt dan ook veelvuldig binnen de metaverse voor.
Ondanks dat het hier om een virtuele wereld gaat voelt hij wel heel echt aan. Je beweegt je vrijelijk en gaat van de ene naar de andere ervaring. In deze wereld neem je je eigen identiteit mee, maar ook je geld.
Wat kan je met metaverse?
Wat is de metaverse en wat kan je er eigenlijk mee? Vaak is deze virtuele wereld ontwikkeld om met andere mensen in contact te komen en hiermee te communiceren. Middels een avatar, dat is je dubbelganger, voer je allerlei activiteiten uit. Van een simpel gesprek met iemand anders tot het bouwen van je eigen virtuele wereld.
Verschillende bedrijven richten zich op metaverse. In 2021 besloot het bedrijf Facebook de naam te veranderen naar Metaverse. Hiermee gaf het aan dat het zich veel meer wil richten op metaverse. Helaas is hier tot nu toe weinig mee gebeurd. Net als de Facebook cryptomunt die hét betaalmiddel zou worden maar nooit voet aan grond kreeg.
Meer weten over metaverse en wat dit in de toekomst gaat veroorzaken? Lees het in het boek van Matthew Ball.
Bekijk het boek (inkijkexemplaar)
De eerste virtuele chatomgeving
Vaak wordt gedacht dat metaverse iets nieuws is maar het bestaat al veel langer. In 1992 werd dit voor het eerst bedacht en in 1993 konden mensen er gebruik van maken.
In het jaar 1993 kwam the Metaverse uit. Dit was een virtuel reality- systeem dat gebaseerd was op tekst. In 1995 werd er een virtuele chatomgeving gelanceerd, waar gebruikers zelf een virtuele wereld konden maken. Dit werd in 1998 nog eens overgedaan, waar gebruikers ook nog eens met virtueel speelgeld zaken konden kopen.
Door de jaren heen kwamen hier verschillende metaverse projecten bij, vaak allemaal gericht op gaming. Ook social media maakte sinds 2007 gebruik van. Bijvoorbeeld voor het aanmaken van profielen met avatars.
Het gebruik van avatars
Opvallend binnen de metaverse zijn de avatars. Dit is een gebruikersafbeelding die je identiteit weergeeft. Je bent niet direct herkenbaar maar anderen zien wel wie je bent. Zo komen de huidskleur, haarkleur, eventueel een bril of snor, haardracht en andere zaken nauwgezet overeen.
De avatar komt veel voor in computerspellen en speelt vooral een rol binnen 3D-platforms. Bijvoorbeeld Habbo Hotel, dat met zeer realistische avatars werkt.
Decentraland als eerste decentraal VR-platform
Een bijzonder metaverse project is Decentraland. Dit was in 2020 het eerste decentraal VR platform. Gebruikers kunnen hier geld verdienen door dingen te bouwen of door bezittingen te verkopen. Het platform wordt aangedreven door de Ethereum blockchain en heeft zijn eigen cryptomunt, Decentraland genaamd.
Sandbox is een vergelijkbaar project. Het is bij beiden virtuele gamingwerelden mogelijk om echt geld te verdienen.
Metaverse cryptomunten
Vanwege de populariteit zijn er veel metaverse cryptomunten bijgekomen. De meest populaire crypto’s in deze categorie zijn Apecoin, Internet Computer, Theta Network en Axie Infinity. Maar natuurlijk ook The Sandbox en Decentraland.
Handelen in metaverse cryptomunten? Bij Bitvavo handel je de eerste € 1000 gratis. Alleen geldig via de onderstaande aanmeldlink.
Is metaverse de toekomst?
Een tijdelijke hype of een blijvende ontwikkeling, heeft metaverse echt de toekomst? Velen denken van wel en hier lijkt het ook echt naartoe te gaan. Het is niet zomaar dat grote bedrijven fors in deze technologie investeren.
Het voordeel van de metaverse technologie is dat je virtuele ruimtes creëert met een real-life verbinding. Dit maakt een samenwerking er een stuk makkelijker op. Metaverse zal dus niet alleen binnen de gamewereld populair zijn en blijven maar biedt ook interessante voordelen voor bedrijven.
Het grootste voordeel is de snelle communicatie en het repliceren van bedrijfsactiviteiten. Bedrijven die zich richten op metaverse kunnen klanten veel beter van dienst zijn, waardoor deze een goede gebruikservaring hebben. Denk maar aan makelaarsbedrijven die vastgoed middels 3D presenteren.
Metaverse banen
Door de toekomstige ontwikkelingen van de metaverse zullen er ook steeds meer metaverse banen bijkomen. Vooral in de Verenigde Staten zijn ze hier al actief mee. Nederland blijft op dit gebied een beetje achter. Bekende metaverse jobs zijn de software-ingenieur AR en de cloud-engineer. Daarnaast moet je ook denken aan digitale marketing.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.