Bijgewerkt: 15 maart 2023
Facebook, Instagram, Twitter of e-mail. Dit soort accounts kunnen worden gehackt. Hoe weet je of je accounts gehackt is? Er zijn een aantal signalen die aangeven dat iemand je account heeft overgenomen. Herken deze signalen en ontdek wat je moet doen.
Kenmerken e-mail gehackt
E-mailaccounts worden regelmatig gehackt. Dit gebeurt op verschillende manieren. De hacker kan bijvoorbeeld het wachtwoord raden, en op die manier inloggen. Veel mensen gebruiken namelijk een te makkelijke wachtwoord zoals de geboortedatum of de naam van het huisdier. Het zijn dan ook voornamelijk bekenden die op deze manier een e-mail account hacken.
Het hacken van e-mailaccounts gebeurt ook via kwaadwillende software. Bijvoorbeeld een computervirus of spyware.
Hoe kun je zien of mail gehackt is? Vaak merk je dat doordat er spammailtjes vanuit je account worden verstuurd. Of dat er plots aankopen onder je e-mailadres worden gedaan. Op de website van de politie kun je ook zien of je e-mailaccount mogelijk gehackt is. Kijk ook eens op de website van Have i been pwned? en voer hier je e-mailadres in. Je ziet dan via welke websites of applicaties je e-mailadres is gelekt, mogelijk met wachtwoorden.
Tip: voorkom virussen en hackaanvallen. Ga voor goede beveilingssoftware.
Plan van aanpak (e-mailaccount)
Indien mogelijk, verander direct het wachtwoord en ook het back-up e-mailadres of telefoonnummer. Heb je geen toegang meer, neem dan contact op met de provider van het account. Mogelijk kan deze verder helpen. Houd er rekening mee dat je moet verifiëren dat je de eigenaar van het e-mailaccount bent.
Social media-account gehackt
Het komt ook vaak voor dat social media-accounts gehackt worden. Dit kan een bekende doen, bijvoorbeeld omdat deze het wachtwoord weet. Maar vaker zijn grote en bekende accounts het slachtoffer van hackpogingen. Criminelen willen zich dan voordoen als een bekend persoon en zo anderen beïnvloeden.
Hoe weet je of je social media-account gehackt is? Er verschijnen dan berichten op de tijdlijn die je niet zelf geplaatst hebt. Mogelijk is het wachtwoord aangepast en kun je niet meer inloggen. Soms wordt ook het bijbehorende e-mailadres aangepast zodat het niet mogelijk is om een nieuw wachtwoord aan te vragen.
Verder ontvangen contactpersonen vaak vreemde berichten in hun mailbox. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand zich direct toegang verschaft tot het account, soms gebeurt het versturen van spammails via een omweg.
Plan van aanpak (social media-account)
Kun je via e-mail een nieuw wachtwoord aanvragen? Doe dit en verander het wachtwoord. Kies hierbij voor een moeilijk te raden wachtwoord, bestaande uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens. Verwijder vervolgens alle spamberichten op je tijdlijn en die via de inbox zijn verstuurd.
Laat contactpersonen weten dat je e-mailaccount gehackt was. En dat ze niet moeten reageren op eerdere berichten.
Wanneer je niet meer op je social media account kunt inloggen neem je contact op met de klantenservice van het platform. Ook nu weer moet je verifiëren dat het account echt van jou is. Vaak gebeurt dit door het opsturen van een foto of kopie van je paspoort of ID-kaart.
Zo weet je of je camera gehackt is
Met de komst van IP camera’s is het makkelijker om vanaf je smartphone of tablet de woning in de gaten te houden. Dit soort camera’s wordt ook veel gebruikt als babyfoon of dierencamera. Maar een IP-camera is ook gevoelig voor hackaanvallen.
Hoe weet je of je camera gehackt is? Vaak merk je dit doordat de camera uit zichzelf beweegt. Soms hoor je geluiden vanuit de camera of schakelt deze zichzelf aan of uit.
Koop alleen betrouwbare IP-camera’s, hiermee blijf je een hoop problemen voor.
Het probleem met een gehackte camera oplossen
Heb je het vermoeden dat de camera gehackt is? Verander het standaard wachtwoord. Veel mensen vergeten dit na aankoop van de camera te doen. Hoe je het standaard wachtwoord verandert staat in de beschrijving die je in of op de verpakking vindt. Eventueel vind je die beschrijving ook op het internet terug.
Verander ook het wachtwoord van je router en modem. Hackers krijgen niet alleen toegang tot je IP camera maar komen via het netwerk ook op andere apparaten binnen.
Ingebroken op een smartphone (Android of iPhone)
Gelukkig wordt een smartphone of mobiele telefoon niet zo vaak gehackt. IPhones zijn hier het minst gevoelig voor. Met een Android smartphone kan dit wel gebeuren, vaak door het installeren van onbetrouwbare apps. Maar dit kan ook gebeuren wanneer je op een onbetrouwbare link klikt. Wees ook voorzichtig met onbetrouwbare wifinetwerken, vooral in het buitenland.
Je herkent een gehackte smartphone aan de volgende signalen:
- Er wordt gebeld of ge-sms’t zonder dat je dit zelf doet
- Er staan plots apps op je smartphone die je niet zelf hebt gedownload
- Er verschijnen acties op het scherm die je zelf niet uitvoert
- De camera gaat uit zichzelf aan
- Je ziet plots veel pop-ups
- De batterij loopt snel leeg
Een gehackte smartphone resetten
Wanneer een smartphone is gehackt kun je deze het beste helemaal terugzetten naar fabrieksinstellingen. Dit is de makkelijkste manier om van de hacker af te komen. Houd er wel rekening mee dat je persoonlijke gegevens verloren gaan. Heb je eerder een reservekopie of back-up gemaakt, dan kun je deze hierna weer terugzetten.
Waarschuw ook je contactpersonen voor vreemde oproepen of verdachte sms’jes of e-mails. Kijk ook je social media na want mogelijk is de hacker hier ook actief op geweest. Verander dus gelijk alle wachtwoorden.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.