Bijgewerkt: 15 maart 2023
Het is een feit dat Chinese of Aziatische smartphones vaak erg goedkoop zijn. Maar zijn Chinese telefoons veilig in gebruik? De Belgische staatsveiligheid heeft in 2021 gewaarschuwd voor een aantal Chinese smartphonemerken. De kans op spionage is bij dit soort telefoons aanwezig. Ook andere landen raden hun inwoners aan om geen Chinese telefoons te kopen. Maar… over t algemeen heb je weinig te vrezen.
Chinese smartphonemerken
Chinese telefoons staan al langer onder discussie. Wel moet je weten wat de Chinese smartphonemerken zijn. Hieronder vind je ze op een rij:
- Xiaomi
- Oppo
- OnePlus
- Honor
- Realme
- Vivo
- Huawei
- Blackberry
- Alcatel
Bekijk de nieuwste Oppo smartphones
Deze Chinese smartphonemerken zijn in Europa verkrijgbaar. Dan zijn er nog een aantal merken die je nauwelijks of helemaal niet in Europa tegenkomt:
- Zuk Mobile
- ZTE
- IQOO
- Cubot
- Umidigi
- Coolpad
- Konka
- Itel Mobile
En nog een aantal merken die je in Europa niet zal tegen komen.
Zijn Chinese telefoons veilig?
Veel mensen schaffen een Huawei of een Xiaomi smartphone aan, maar soms ook een Oppo, Honor of Vivo. Toegeven, dit zijn hartstikke voordelig je smartphones. Huawei is ook nog eens een kwalitatief goed merk. Vooral de camera’s van Huawei smartphones doen het zeer goed. Het gaat hier wel allemaal om Chinese smartphonemerken.
Zijn Chinese telefoons veilig? Volgens verschillende onderzoeken en landen zouden Chinese smartphones helemaal niet veilig zijn. Kijk maar eens wat anderen er over te zeggen hebben.
Belgische Staatsveiligheid
In 2021 waarschuwde de Belgische staatsveiligheid voor Chinese telefoons. Het is namelijk zo dat Chinese smartphonefabrikanten door de Chinese overheid verplicht kunnen worden om met inlichtingendiensten samen te werken. Dit betekent dat Chinese telefoons in potentie kunnen worden afgeluisterd of uitgelezen.
Vooralsnog is er geen bewijs dat dit soort spionage ook daadwerkelijk gebeurt. Smartphonemerk Xiaomi heeft ook aangegeven dat de Belgische Staatsveiligheid zich onder vooroordelen baseert.
De Indiase overheid
Ook in India wordt er met een scheef hoofd naar Chinese telefoons gekeken. In 2021 twijfelde de Indiase overheid of de Chinese smartphonemerken Xiaomi, Oppo en Vivo wel zo veilig zijn.
Amerika en Huawei
In 2021 was het opnieuw raak tussen Amerika en de Chinese smartphonefabrikant Huawei. Amerikanen waren wantrouwend tegenover Huawei. Het bedrijf zou volgens Amerika via netwerken aan spionage doen. In 2019 werd Huawei al op de zwarte lijst gezet. Amerikaanse bedrijven mochten alleen met toestemming zaken met Huawei doen. Sindsdien is de omzet van Huawei gekrompen.
Huawei kwam in Nederland ook al eens onder de aandacht. Huawei zou mogelijk betrokken zijn bij spionage van T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo.
Waarom geen Chinese telefoon?
Vooralsnog is niet echt bewezen dat Chinese smartphonemerken gegevens van gebruikers doorlekken. Maar in potentie is die kans wel aanwezig. Al helemaal omdat de Chinese overheid al vaker in relatie is gebracht met spionage. Iets wat met Rusland ook gaande is, maar Russische smartphonemerken zul je niet snel tegenkomen.
Op zich is er niks mis met een Chinese telefoon. Je bent in ieder geval hartstikke voordelig uit, en daar is het velen om te doen. Wanneer je verder niks te verbergen hebt hoef je ook niet te vrezen voor spionage. Maar de meeste mensen hebben wel iets te verbergen. Bijvoorbeeld hun bankgegevens, cryptocurrency bezit, inloggegevens of met wie of wat je omgaat.
Toch voor een Chinese smartphone kiezen
Het is echt niet zo dat het vaart loopt met Chinese spionage. De kans dat de Chinese overheid zoek gaat naar bankgegevens van Nederlandse burgers is vrijwel nihil. Je hebt eerder wat van hackers op je laptop of pc dan van de Chinese overheid te vrezen.
Je maakt de keuze zelf, maar een Chinese telefoon kopen is zeker niet verkeerd. Zolang Nederland de verkoop van Chinese smartphonemerken toelaat zal het met het risico op spionage echt wel meevallen. Dus je kunt gerust een Huawei, Xiaomi of ander Chinees merk aanschaffen.
Goedkoper zijn de Xiaomi toestellen, maar wel van wat mindere kwaliteit. Voordeel van Xiaomi is dat het vooral een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Waarbij je ook nog eens hartstikke goedkoop uitbent. Een Xiaomi smartphone is namelijk verkrijgbaar vanaf € 180.
Is Motorola Chinees?
Hierboven heb je Chinese telefoon merken voorbij zien komen. Sommige mensen vragen zich af of Motorola ook Chinees is. Eerder was dit merk in bezit van Google. Later werd de smartphonedevisie van Motorola aan Lenovo verkocht. En ja, Lenovo is een Chinese computerfabrikant. Hiermee is Motorola in Chinese handen gekomen.
Velen weten dit niet want wanneer je op de Wikipediapagina van Motorola kijkt zie je dat het hier om een Amerikaans bedrijf gaat. Dat klopt ook maar de smartphonedevisie is niet meer Amerikaans.
Welke smartphone merken zijn niet Chinees?
Er is voldoende keuze uit niet-Chinese smartphonemerken. Bijvoorbeeld Samsung, iPhone, Sony, Google, CAT, LG of Wiko. Let op met de merken HTC, Acer en Asus. Het gaat hier om Taiwanese bedrijven waarbij Taiwan een afvallige provincie van China is. Nokia is deels in Chinese en deels in Finse handen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.