Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je kind meenemen op de fiets. Dit kan in een fietsstoeltje of in een fietskar. Hoe veilig is een fietskar? Natuurlijk is het in het begin even wennen want je hebt niet goed zicht op je kindje. Toch is het over het algemeen wat veiliger dan in een fietsstoeltje. Hierbij is het wel belangrijk dat je op de juiste manier met de kar omgaat.
Een fietskar of fietsaanhangwagen
Met een fietskar wordt soms ook wel een fietsaanhangwagen bedoeld. Toch is er wel verschil tussen deze twee. Een fietsaanhangwagen is voornamelijk bedoeld voor het vervoer van goederen. Terwijl in een fietskar je kindje of huisdier gaat. Je hebt namelijk keuze uit verschillende modellen. De fietskar voor kinderen is voorzien van veiligheidsgordel. Afhankelijk van het model kunnen er 1-2 kinderen mee.
Wat is een fijne fietskar?
Je gaat niet alleen voor een veilige maar ook een fijne fietskar. Zo eentje die soepel rijdt, stevig en stabiel is en je kindje voldoende beschermt. Bovendien moet de kar makkelijk zijn aan- en af te koppelen. Wat is een fijne fietskar? Hieronder vind je de best verkochte modellen.
Je zult zien dat de modellen fietskar/hardloop buggy (2-in-1) maar ook de merken Croozer en Thule goed verkopen. De Thule fietskar is duurder geprijsd maar wel van een topkwaliteit. Zijn gestroomlijnde vormgeving zorgt ervoor dat de kar heel soepel rijdt.
Hoe veilig is een fietskar?
Voor sommige ouders is het een drempel om het kind achter in een kar te zetten. Op zich wel logisch want je hebt minder zicht op je zoon of dochter. Je kunt hem of haar niet even aanraken en ook niet continu zien.
Hoe veilig is een fietskar? Hartstikke veilig wanneer je de volgende tips meeneemt.
Veilig aankoppelen
Het is belangrijk dat je de fietskar goed en veilig aankoppelt. Hij mag onderweg niet loslaten. Zo moet je de fietskar bevestigen aan de fiets:
- Plaats de bevestiging aan de fiets
- Zet alles goed vast en controleer dit regelmatig
- Plaats de koppeling aan de bevestiging
- Controleren of alles goed vastzit
Het monteren van de verlichting
Het kan voorkomen dat je bij schemerlicht of in het donker de weg opgaat. In dit geval is het belangrijk dat de fietskar over verlichting beschikt. Deze verlichting zet je ook aan wanneer het mistig is. Monteer de verlichting op de juiste manier. Aan de achterzijde plaats je links en rechts een rode lamp. Aan de voorzijde kun je eventueel nog één of twee witte lampen plaatsen. In ieder geval één linksvoor.
Een achteruitkijkspiegel op de fiets
Je wil je kind of kinderen in de gaten houden. Monteer daarom een achteruitkijkspiegel op het stuur van je fiets. Zo kun je kijken wat er in de fietskar gebeurt.
Geen scherpe bochten maken
De fietskar is voorzien van een kuipconstructie. Bij een aanrijding wordt de fietskar opzij geduwd en zal dus niet omvallen. Dan nog blijft het opletten met het maken van scherpe bochten. Bij een hele scherpe bocht van de kar toch omvallen.
Rekening houden met de remweg
Wanneer je op de fiets zit dan ervaar je een korte remweg. Maar let op want met een fietskar wordt deze remweg ineens langer. Vooral bij regen en vorst moet je met deze langere remweg rekening houden.
Hoe veilig is een fietskar? Toch een helm dragen
Ondanks had een fietskar veilig in gebruik is moet je kindje toch een helm dragen. Dit is overigens geen wettelijke verplichting maar een keuze die je zelf maakt. Kies voor een goede fietshelm die ook prima past. Wanneer je een fietskar koopt is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met het dragen van een helm. Er moet voldoende hoofdruimte aanwezig zijn.
Bekijk fietshelmen voor kinderen
Eén of twee kinderen in de kar
In een fietskar passen bijna altijd twee kinderen. Dat hangt er wel weer vanaf hoe je ze vervoert. Gaat baby in een autostoeltje mee dan zet je dit in het midden van de zitting meer. Het autostoeltje maak je middels de gordels vast.
Je kunt ook twee baby’s in een babyschaal vervoeren. Of één baby in een babyschaal en het ander kind gewoon ernaast. Als laatste kunnen twee kinderen zittend naast elkaar vervoerd worden. Neem nooit meer dan twee kinderen in de fietskar mee.
De maximum leeftijd
Hoe veilig is een fietskar wanneer je oudere kinderen meeneemt? De meeste fietskarren zijn bedoeld voor kinderen tot en met 6 jaar oud of een lichaamslengte van 105 cm. Let ook even op het maximum gewicht. Bij de meeste modellen geldt een maximaal belastbaar gewicht van 40-50 kg. Wanneer je met bovenstaande allemaal rekening houdt dan ga je veilig met de fietskar de weg op.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.