Bijgewerkt: 15 maart 2023
Telegram wordt vaak als alternatief voor WhatsApp gebruikt. Hoe veilig is Telegram en ben je hier echt anoniem? Op het gebied van privacy heeft Telegram het een en ander veel beter geregeld. Aan de andere kant schuilen er ook wat gevaren achter het gebruik van deze dienst.
Telefoonnummer of gebruikersnaam
Wanneer je een WhatsAppaccount aanmaakt dan moet dit met behulp van je telefoonnummer. Dit nummer is bij anderen zichtbaar, maar uiteraard alleen wanneer je een WhatsApp bericht stuurt. Opvallend aan Telegram is dat je telefoonnummer niet per se wordt meegestuurd. Je moet wel met je telefoonnummer registreren, maar hierna maak je eenvoudig een gebruikersnaam.
In dat opzicht is je privacy wat meer gewaarborgd. Je zit bijvoorbeeld in Telegram groepen waarbij je anoniem bent. Of je stuurt een andere gebruiker een bericht zonder dat deze je telefoonnummer achterhaalt. Lekker anoniem dus, dat is alvast een pluspunt.
Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe smartphone? De beste modellen tegen een goede prijs.
Gesprekken zijn versleuteld
Hoe veilig is Telegram met betrekking tot het onderscheppen van berichten? Net als bij WhatsApp maakt ook Telegram gebruik van een versleuteling. Berichten zijn alleen voor de ontvanger (en verzender) zichtbaar. Wanneer iemand anders het bericht onderschept kan deze hier vrij weinig mee.
Dus: Telegram is veilig wanneer het op versleuteling aankomt. Wil je nog wat meer zekerheid dan maak je gebruik van de Secret Chat optie. En dat is nu net het grootste probleem, want je gesprekken zijn alleen veilig via deze Secret Chat functie.
Hoe zit dit precies in elkaar? Wanneer je de Secret Chat functie gebruikt dan zijn gesprekken end-to-end versleuteld. Oftewel: alleen de ontvanger en de verzender beschikken over een sleutel om de gesprekken te ontgrendelen en te lezen.
Berichten in (privé) Telegram groepen en via normale privé berichten zijn dan wel versleuteld, maar dit gebeurt op de Telegram server. Een knappe kop kan met wat werk de inhoud van deze berichten onderscheppen.
Is Telegram te traceren?
Eigenlijk is Telegram minder veilig dan je denkt. Dit komt omdat de broncode gewoon op GitHub staat. In de metadata staan de telefoonnummers van gebruikers maar ook wanneer ze de Telegram app openen (en weer sluiten). Dus met wat technische kennis kan iemand dit soort informatie achterhalen oftewel: Telegram traceren. Daar gaat je veiligheid.
Als je toch zo van veiligheid houdt, bewaak huis en haard dan met een IP-camera. Goedkoper dan die dure beveiligingscamera’s en het werkt vanaf je smartphone.
Zo zit het echt met je privacy
Natuurlijk is het leuk dat je Telegram anoniem kan gebruiken, maar helemaal privé ben je echt niet. De Privacy Policy van Telegram is misschien wel het meest besproken onderwerp. In deze Policy staat namelijk dat Telegram je gegevens in bepaalde situaties aan de overheid kan vrijgegeven. Dit zijn onder andere je IP adres, met welk apparaat je Telegram gebruikt en je gebruikersnaam. Ook wanneer je van gebruikersnaam wisselt wordt dit opgeslagen.
Dit soort data wordt gedurende 12 maanden bewaard. Na deze periode moet Telegram het verwijderen. Maar binnen deze periode kan het platform je gegevens aan een overheid overdragen. Dat gebeurt uiteraard alleen wanneer de overheid hierom vraagt en er ook een gegronde reden voor heeft. Bijvoorbeeld omdat iemand zich bezighoudt met criminaliteit.
Ondertussen kunnen criminelen de data ook achterhalen. En dan gaat het niet om de berichten die je verstuurt maar wel informatie met betrekking tot je telefoonnummer of IP-adres. Dus zo anoniem ben je uiteindelijk niet.
Verschil tussen Telegram en WhatsApp
WhatsApp maakt onderdeel uit van het bedrijf Facebook Inc., tegenwoordig heet dit bedrijf Meta. Maar WhatsApp hoort dus bij Facebook. Je berichten op WhatsApp worden goed versleuteld. Maar er schort wel wat aan de voorwaarden rondom privacy. WhatsApp deelt namelijk je gegevens met Facebook.
Dat is al een verschil tussen Telegram en WhatsApp. Je WhatsApp gegevens gaan naar Facebook, je Telegram gegevens worden niet met andere social mediakanalen gedeeld.
Nog een verschil tussen Telegram en WhatsApp is het gebruik. Bij Telegram kun je een gebruikersnaam instellen zodat je telefoonnummer niet zichtbaar is. Bij WhatsApp kan dit niet.
Telegram heeft openbare en privégroepen, die kun je zelf aanmaken. Iedereen kan hier lid van worden, ook wanneer het geen contactpersoon van je is. Bij een WhatsAppgroep kunnen mensen zich alleen aansluiten wanneer ze hiervoor worden uitgenodigd. WhatsAppgroepen zijn ook niet zichtbaar voor anderen.
Het verschil tussen Signal en Telegram
Als alternatief voor WhatsApp en Telegram is er Signal, met een vergelijkbare functie. Het verschil tussen Signal en Telegram zit hem in de versleuteling van berichten. Bij Signal zijn alle berichten versleuteld, bij Telegram is dit niet standaard. Je moet hier bewust voor kiezen. Hierdoor is Signal eigenlijk wat veiliger in gebruik.
Nog een verschil tussen Signal en Telegram is het gebruik van groepen. Bij Telegram zijn er volop groepen aanwezig en kun jij je hier gewoon bij aansluiten. Bij Signal gaat het niet zomaar, net als bij WhatsApp. Ben je een fan van de leukste stickers, dan moet je ook bij Signal zijn. Bij Telegram is dit echt beperkt.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.