Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je hoort wel eens van mensen waarvan de camera gehackt is, bijvoorbeeld van de laptop of smartphone. Criminelen kijken mee met wat je doet of waar je bent. Dit kan jou niet overkomen, toch? Fout gedacht, want iedereen kan het slachtoffer van een hacker zijn. Hoe weet je of je camera is gehackt? Hier zijn een aantal trucjes voor.
Een camera hacken: zo werkt dat
In principe kan elke camera gehackt wordt, dus ook een beveiligingscamera, webcam of je smartphone. Om te achterhalen of je camera gehackt is, moet je eerst weten hoe dit precies werkt. Want dan weet je ook hoe je dit soort problemen kunt voorkomen.
Vaak maakt de hacker gebruik van een beveiligingslek. Dit gebeurde eerder bij iPhones. Het gebeurt ook grootschalig bij IP camera’s. Vooral hele goedkope camera’s zijn hier vaak het slachtoffer van. Dit komt omdat ze over een slechte beveiliging beschikken.
Het hacken gebeurt ook door het installeren van bepaalde software. Meestal heb je die software zelf geïnstalleerd, bijvoorbeeld via een website of een e-mail.
Wanneer hackers toegang krijgen tot je camera kunnen ze deze op elk gewenst moment activeren. Het is dan mogelijk om mee te kijken naar wie je bent en wat je doet.
Hoe weet je of je camera gehackt is?
Niet altijd heb je in de gaten dat hackers via je camera meekijken. Vaak kom je hier pas na een tijd achter. Bijvoorbeeld omdat je merkt dat het systeem trager wordt. Maar ook omdat je wordt opgelicht of afgeperst met vastgelegde beelden.
Wil je weten of je camera gehackt is? Onderstaande signalen kunnen hierop duiden. Inclusief tips om het hacken van je camera te voorkomen.
Het lampje naast de webcam gaat branden
Je hebt een webcam op je pc aangesloten of je maakt wel eens gebruik van de ingebouwde camera op de laptop. Wanneer dit soort camera’s actief is dan gaat er een lampje branden. Gaat het lampje plots aan zonder dat je zelf je camera hebt aangezet? Mogelijk is de webcam gehackt.
Het advies: zat de camera handmatig uit. Wanneer je de webcam niet op je pc gebruikt, dan haal je de USB stekker uit het apparaat. Een laptopcamera kun je het beste afplakken. Gewoon met een stukje papier, dat je er pas vanaf haalt wanneer je de webcam zelf actief gebruik. Op deze manier kan niemand via je webcam meekijken.
Je hoort vreemde geluiden
Afhankelijk van de camera die je hebt kan de hacker tegen je praten. Dit gebeurt soms, maar het kan ook dat de hacker helemaal niks zegt. In dit geval is het lastig om te weten of je camera gehackt is. Wees bedacht op vreemde geluiden. Bijvoorbeeld geritsel of gerommel dat vanaf de camera komt.
Je hebt een camera uit een Aziatische webshop besteld
Het komt regelmatig voor dat goedkope camera’s uit Aziatische webshops worden gehackt. Dit komt omdat deze heel slecht beveiligd zijn. Vaak is het standaard wachtwoord niet aan te passen. Dit maakt het voor criminelen nog eens extra makkelijk om mee te kijken.
Eerder werd een camera die bij de Action gekocht was, gehackt. Via deze winkel worden goedkope geïmporteerde gadgets uit China verkocht. Niet altijd de meest beste of veilige producten, zo blijkt maar weer.
Koop alleen producten uit Europa, en zeker geen hele goedkope camera’s. Wil je middels een IP-camera je woning of omgeving in de gaten houden, koop er dan een bij een Nederlandse webshop. Ga niet voor het allergoedkoopste model, al helemaal niet wanneer hier een vreemde merknaam bijstaat. Wees ook voorzichtig met smartphones en tablets die je uit China bestelt. De wetgeving is daar anders en je privacy staat zeker niet hoog in het vaandel.
Je gebruikt nog steeds het standaard wachtwoord
Bij aankoop van een IP camera of beveiligingscamera is deze voorzien van een standaard wachtwoord. Dit geldt ook voor sommige webcams. Niet iedereen denkt er aan om dit standaard wachtwoord te veranderen. Hierdoor is het voor hackers heel makkelijk om toegang te krijgen tot de camera. Maak je nog steeds gebruik van het standaard wachtwoord? Dit betekent niet direct dat je camera gehackt is, maar die mogelijkheid is er wel.
Tip: pas het standaard wachtwoord direct aan. Kies voor een moeilijk te raden wachtwoord, bestaande uit meerdere cijfers en letters. Gebruikelijk ook hoofdletters, afgewisseld met kleine letters en tekens.
Software geïnstalleerd
Is je onlangs gevraagd om software te installeren? Bijvoorbeeld via de e-mail, WhatsApp of via een website? Deze software kan heel wat beloven, maar stiekem ook je camera activeren. Wees dus voorzichtig met het downloaden van software, al helemaal wanneer anderen je dit adviseren.
Op een link geklikt
Soms ontvang je een e-mail, WhatsApp bericht of sms met de vraag om op een link te klikken. Bijvoorbeeld omdat je op deze manier kan kijken of er geld is overgemaakt of waar je pakketje is gebleven. Wees hier voorzichtig mee want dit kan de hacker toegang geven tot je camera.
Controleer altijd de link waar een bericht naar toe verwijst. Via desktop PC of laptop doe je dit door met de muis op de link te gaan staan (niet klikken). Linksonder zie je dan het webadres verschijnen. Via smartphone klik je op de link en houdt dit vast. Er verschijnt dan een pop-upvenstertje met informatie over de link.
Wanneer het webadres van de link er vreemd uitziet, dan moet je dit zeker niet openen. Beter kun je rechtstreeks naar de website gaan. Ontvang je bijvoorbeeld een mail van een provider en staat hier een verdachte link in, dan bezoek je de website van die provider niet via het bericht maar rechtstreeks. Meld verdachte mailtjes of berichten ook altijd.
Scherm SmartHome apparaten af
Steeds meer huishoudelijke apparaten zijn aangesloten op het internet, hiervoor wordt gebruik gemaakt van het wifinetwerk. Zet SmartHome apparaten liever op een gastnetwerk. Mocht de hacker toegang krijgen tot een van deze apparaten dan kan hij niet in de smartphone, laptop of IP-camera terechtkomen.
Naar de beste SmartHome apparaten
SmartHome apparaten zijn leuk en praktisch, maar zorg wel dat je hier overzicht op houdt. Probeer niet alles als smarthome apparaat aan te schaffen en met je netwerk verbinden. Bij sommige apparaten is dit helemaal niet nodig.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.