Bijgewerkt: 15 maart 2023
Zwanger zijn en een koude douche nemen, dit kan helpen bij teveel zweten of een slechte doorbloeding. Ook helpt een koude douche om het immuunsysteem aan te wakkeren en om af te vallen. Daarnaast kun je spataderen verminderen door de benen met koud water af te spoelen. Mag je wel koud douchen als je zwanger bent? Moet het hart dan niet te hard werken en hoe zit het met de bloeddruk? Over het algemeen mag je als zwangere best koud douchen, maar wel met beleid.
Waarom koud douchen?
Er zijn verschillende redenen waarom je koud zou willen douchen. Ten eerste om af te koelen. Zo kan de huid in de zomer verbranden door de zon. Dit geeft een pijnlijk, trekkerig en branderig gevoel. Koud douchen geeft dan verlichting en verkoeling.
Tip: bekijk de opblaasbare ligbaden, ideaal wanneer je zelf geen bad hebt! > Bekijk baden
Tevens kan het koud afspoelen met water ervoor zorgen dat je minder zweet. Want vooral tijdens de zwangerschap zweet je meer dan normaal. Dit is niet prettig en brengt vervelende luchtjes met zich mee.
Een andere redenen voor een koude douche is als wisselbad. Hierbij maak je gebruik van afwisselend warm en koud water. Dit bevordert de bloeddoorstroming, iets dat tijdens de zwangerschap soms voor problemen zorgt. Daarnaast houden zwangere vrouwen vocht vast. Een koude douche kan hierbij helpen.
Is koud douchen slecht voor het hart?
Er wordt wel eens gezegd dat koud douchen slecht voor het hart is. Een koude douche heeft een temperatuur van maximaal 20 graden, terwijl een warme douche een temperatuur van 37 tot 40 graden heeft.
De hartslag stijgt bij het nemen van een koude douche. De bloedvaten vernauwen zich en ook de bloeddruk stijgt. Mensen met een slechte hartfunctie kunnen daarom beter niet te plotseling koud gaan douchen, maar dit geleidelijk aan opvoeren.
Zwangere vrouwen kunnen soms last hebben van een te hoge bloeddruk. Ook voor deze groep geldt dat het beter is om een koude douchte langzaam op te voeren door de temperatuur steeds meer omlaag te brengen.
Happen naar adem
Ken je het gevoel, dat je naar adem hapt wanneer je de temperatuur van het water plots omlaag draait? Of wanneer het warme water ineens wegvalt en je onverwachts onder een koude douche staat? De ademhapreflex treedt op wanneer je lichaam in aanraking komt met (extreme) kou. Dit duurt meestal maar een paar seconden. Daarna wordt de ademhaling weer normaal. Dit reflex verdwijnt naarmate het lichaam meer gewend raakt aan koude douches.
Het zweten tijdens de zwangerschap verminderen
Zwangere vrouwen zweten meer, dat is een feit. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende hormonen die actief zijn tijdens de zwangerschap. Sporten is een manier om het zweten efficiënter te maken: het lichaam leert om op een goede manier te zweten.
Een andere manier om effectief te zweten is het nemen van koude douches of wisselbaden. Het lichaam leert als het ware de temperatuur sneller te neutraliseren. Bovendien werkt een koude douche tevens verkwikkend en spoelt het overtolig zweet weg.
Beter bestand tegen ziektes
Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen, beter bestand zijn tegen het verkoudheidsvirus, het griepvirus en andere ziektes. Door de koude douche stimuleer je het immuunsysteem om in actie te komen. Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt. Hierdoor blijft het immuunsysteem alert en gaat beter werken.
Zwangere vrouwen hebben vaak een lager afweersysteem, omdat het lichaam zich teveel richt op de zwangerschap. Koude douches kunnen het afweersysteem weer aanwakkeren.
Bloedpropjes en spataderen
Een slechte doorbloeding zorgt ervoor dat er bloedpropjes kunnen ontstaan. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij mensen met (ernstig) overgewicht en bij rokers. Koude douches verbeteren de doorbloeding. Hierdoor wordt de kans op bloedpropjes mogelijk minder.
Zwangere vrouwen hebben een iets grotere kans op het ontstaan van trombose in het been, ook wel het trombosebeen genoemd. Dit ontstaat doordat er veranderingen in de bloedstolling plaatsvinden gedurende de zwangerschap. Wisselbaden of een koude douche bevordert de bloeddoorstroming.
Spataderen (spataders) ontstaan doordat de wanden van de bloedvaten te wijd of te slap worden. Dit komt vooral in de benen veel voor. Bij zwangere vrouwen komt dit vaker voor, doordat de bloeddruk teveel stijgt en druk uitoefent op de vaatwanden. Warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten zich nog verder verwijden. Koude zorgt er juist voor dat deze vernauwen. Een koude douche of de benen afspoelen met koud water helpt de klachten van spataderen verminderen.
Meer vetverbranding
Van koude wordt gezegd dat het voor extra vetverbranding zorgt. Hoer werkt dit? Het lichaam slaat wit vet op in het lichaam, met name rond de buikorganen. Bij koude zet het lichaam wit vet om in bruin vet. Dit bruine vet helpt het lichaam warm houden bij koude. Bruin vet verhoogt de stofwisseling, waardoor je meer lichaamsvet kwijtraakt.
Zwangere vrouwen vallen ook effectiever af door het zwangerschapshormoon hCG. Het probleem is dat veel vrouwen dit niet merken, doordat ze meer eten dan goed voor ze is. Door op de voeding te letten in combinatie met koude douches, houd je het lichaamsgewicht op peil. Belangrijk is om tijdens de zwangerschap niet op dieet te gaan of af te willen gaan vallen. Beter is om hiermee te wachten tot na de bevalling.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.