Zwanger in de gevangenis

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Zwangere vrouwen in detentie, het komt regelmatig voor. Zit je zwanger in de gevangenis dan worden er een aantal dingen voor je geregeld. Zoals verloskundige controles, dit is belangrijk. Ook wordt de organisatie Veilig Thuis ingelicht. Je krijgt te horen of de baby bij je mag blijven aan voor hoe lang. Maar ook wat er met je kindje gebeurt wanneer je jarenlang moet zitten.

Zwanger worden in de gevangenis of er zwanger inkomen

Er zijn twee mogelijkheden: je kan zwanger worden terwijl je vastzit, of je was al zwanger ten tijde van de strafzaak. Zwanger worden in de gevangenis kan natuurlijk voorkomen omdat je bezoek van je man of vriend ontvangt. Dit gebeurt dan in een afgesloten ruimte aan zonder toezicht.

Bekijk de mooiste kraamcadeaus

In een normale gevangenis kan één keer per maand bezoek zonder toezicht worden toegestaan. Een en ander hangt van de situatie af.

Het komt ook voor dat een zwangere vrouw in hechting moet. In beide gevallen is er sprake van een zwangerschap tijdens detentie, en daar moet natuurlijk veel voor geregeld worden.

Vrouwengevangenis

Jaarlijks zitten er ongeveer 3000 vrouwen gedetineerd in een speciale vrouwengevangenis. In deze gevangenissen (penitentiaire inrichtingen) wordt rekening gehouden met emotionele of psychische problemen. Het is namelijk een feit dat stress en spanning bij vrouwen een grotere rol speelt.

Daarnaast is het natuurlijk een feit dat je mannelijke en vrouwelijke gedetineerden niet zomaar bij elkaar kunt zetten. Nederland telt drie vrouwengevangenissen: Evertsoord, Nieuwersluis en Zwolle.

Zwanger in de gevangenis: medische hulp

Kom je zwanger in de gevangenis, dan krijg je medische en verloskundige begeleiding. De vrouw wordt bij een verloskundige of gynaecoloog aangemeld. Onder leiding van twee of drie bewakers word je als zwangere vrouw naar het ziekenhuis of de verloskundige begeleid. In veel gevallen geboeid, is dat natuurlijk geen pretje is.

Voor de veiligheid mag van tevoren niet uitlekken wanneer de afspraak is. Dit heeft natuurlijk met ontsnappingsgevaar te maken.

Binnen de penitentiaire inrichting is er vaak ook medische zorg en verpleging aanwezig. Hier kan je als zwangere vrouw terecht voor verschillende klachten. De gevangenisarts kan medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist.

Bevallen in de gevangenis

Moet je als zwangere bevallen in de gevangenis? Nee hoor, dit hoeft niet binnen de gevangenismuren plaats te vinden. Vaak ga je twee weken voor de uitgerekende bevalling naar een Justitieel Centrum voor Somatische Zorg. Hier vindt de periode voor de bevalling plaats en verblijf je gedurende de kraamtijd/ de eerste tien dagen samen met je baby.

In het JvSZ gelden er wat algemene regels. In veel gevallen verblijf je gedurende 23 uur achter gesloten deuren en mag je 1 uur per dag luchten. Wanneer de weeën beginnen wordt de partner gebeld. De officier van justitie moet toestemming geven om de partner aanwezig te laten zijn bij de bevalling. Dit moet je dus vooraf aanvragen.

De bevalling vindt meestal in het ziekenhuis plaats, bijvoorbeeld het Haagse Bronovo ziekenhuis. Na de bevalling moet de partner weer weg en word je zo spoedig mogelijk weer overgebracht naar het JvSZ.

Mag je de baby houden of moet je deze afstaan?

Of je de baby mag houden of af moet staan hangt af van de omstandigheden. De zwangerschap wordt onderzocht door het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. Deze zal uiteindelijk bepalen of het kind bij de moeder mag blijven.

Tijdens de kraamtijd verblijf je met je baby in het justitieel medisch centrum. Er is een beperkte bezoekregeling. Na de kraamtijd wordt de pas bevallen vrouw teruggebracht naar de gevangenis.  Mét kind, als het AMK een positief advies heeft uitgebracht.

Naar newborn luiers

Hoelang blijft baby bij moeder?

In de meeste gevangenissen mag de baby gedurende 6 maanden bij de moeder blijven met een maximum van 9 maanden. Daarna gaat deze naar een pleeggezin of naar familie. Bij de penitentiaire inrichting in Peel mogen kinderen tot wel 4 jaar bij hun moeder verblijven. Dit is uniek in Nederland.

Wanneer baby 10 weken oud is, gaat deze overdag naar een kinderdagverblijf buiten de gevangenis. Moeder volgt het normale dagprogramma. Moeder mag één keer komen kijken op het kinderdagverblijf. Latere communicatie verloopt via een schriftje.

Wanneer de gevangenisstraf ten einde loopt, kan moeder naar huis of naar een opvanghuis. Daar zal zij herenigd worden met haar kinderen, al dan niet onder begeleiding.

Zwanger in een buitenlandse gevangenis

In het buitenland, dus in andere landen, kan het soms heel anders geregeld zijn. Daar worden zwangere vrouwen soms tijdens de bevalling geboeid. Of mag het kind helemaal niet bij moeder blijven. Maar ook zijn er daar gevangenissen waar kinderen opgroeien in de gevangenis.  Dit is per land anders geregeld.

Er wordt naar gestreefd om overal ter wereld de omstandigheden voor zwangere en pas bevallen vrouwen in gevangenschap te verbeteren.

Gevolgen voor het kind

Kinderen van gedetineerde moeders hebben vaker last van problemen. Deze komen vroeg of laat opzetten. Vaak zitten deze vrouwen niet eens voor geweld tegen hun kinderen in gevangenschap, maar juist omdat ze hun gezin wilden redden. Bijvoorbeeld door financiële problemen en daardoor in de problemen raken.

Kinderen snappen niet waarom hun moeder vastzit en kunnen hier problemen van ondervinden. Ook de omgeving van de gevangenis heeft geen positieve invloed op hun opvoeding.

Wordt een jonge baby weghaalt bij de moeder dan groeit deze vaak in een pleeggezin op. Later kan dit psychische problemen bij het kind veroorzaken. Zwanger is de gevangenis? Niet ideaal, maar de overheid moet wel beter gaan kijken naar het belang van moeder en kind.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zwanger in de gevangenis
Schuiven naar boven